Всяка жена иска да изглежда по възможно най-добър, да не кажа „перфектен начин“. Поради тази причина някои представителки на женския пол са склонни да предприемат радикални мерки, за да постигнат идеала си за външен вид. Най-голяма решителност показват в борбата с килограмите и могат да гладуват с дни, за да влязат в желания размер дрехи. Радикалното отслабване обаче е изключително опасно и може да доведе до сериозни проблеми със здравето. Освен това, възможността да се получи т.нар. „йо-йо“ ефект и да възвърнете предишното си тегло за отрицателно време е твърде голяма.

Възможно е да се избавите бързо и за постоянно от излишните килограми без да се подлагате на нечовешки диети. Дори без да спазвате строг хранителен режим и да си налагате ограничения е възможно да се вталите. Може да си хапвате абсолютно всичко – торти, шоколад, баници, сандвичи и всичко останало, което обичате и същевременно да „заковете“ кантара на желаните цифри. Стига да не прекалявате с тяхното консумиране и да водите активен начин на живот, това е напълно възможна и постижима цел! Разбира се, ако се откажете напълно от гореспоменатите храни, ефектът ще бъде много по-бърз и траен.

Здравословното отслабване се изразява в бавното и нормално сваляне на килограми – не повече от един на седмица. Специалистите са на мнение, че загубата на повече от един килограм за толкова кратък период от време е много опасна и вредна за организма ни. Затова няма абсолютно никакъв смисъл да подлагате тялото си на ненужен стрес, след като може да отслабнете напълно безопасно и здравословно с килограм на седмица, което в никакъв случай не е малко! Простата математика показва, че за една година може да свалите цели 53 килограма. А пък ако нямате толкова сериозни проблеми с теглото, то съвсем лесно и без да „умирате“ от глад може да свалите 5-10 килограма за 2-3 месеца!

Разбира се, че не трябва да очаквате чудеса, ако не промените сериозно хранителните си навици. В случай, че продължите да се храните по стария начин – с джънк храни, газирани и алкохолни напитки, то сериозен резултат няма да има. Може да си позволите тяхното консумиране, но това трябва да става с мярка. А в основните хранения – закуска, обяд и вечеря трябва задължително да включвате здравословно приготвени храни - зеленчуци, плодове, мед, месо, риба, млечни и зърнени храни.

Всъщност здравословното хранене изобщо не е толкова неприятно колкото ви го описват. Стига да проявите малко фантазия и изобретателност в кухнята, може да се храните хем здравословно, хем да ви е вкусно. Съществуват стотици рецепти за „здравословно хранене“, които със сигурност бихте консумирали дори, без да го правите с ясната идея за сваляне на килограми.

Ако се интересувате от разделно хранене, таблица с основните правила на разделното хранене и съвместимостта на храните, може да намерите тук.