Всеки се е сблъсквал с проблема да напише мотивационно писмо, с което да спечели така желаното интервю за работа, а след това и самото работно място. Целта на мотивационното писмо е да привлечеш внимание, да предизвикаш интерес у бъдещият си работодател, както и да обосновеш мотивацията си за работа. Възползвай се от съветите на Dama.bg, за да напишеш най-доброто писмо.

Какво да включа в мотивационното писмо:

Ето списък какво да включиш задължително в мотивационното си писмо.

- Твоето име и данни за контакт. Сложи в горната част на писмото контактите си. Не е нужно да включваш адреса на живеене, но задължително напиши електронната си поща и телефония си номер. Посочи такъв номер, на който със сигурност ще бъдеш в състояние да отговориш по всяко време, а не домашния си телефон. Също така се увери, че твоят имейл звучи професионално и ще остави добро впечатление у бъдещия ти работодател.

- Името на лицето, към което е насочено мотивационното писмо. Добро впечатление ще направи, ако се обърнеш лично към служителя, който ще разгледа молбата ти за кандидатстване. Ако имаш проблем с намирането на информация, можеш да се обадиш във фирмата и да попиташ кой евентуално ще разгледа документите ти.

- Името на позицията, за която кандидатстваш. В началото на мотивационното писмо обясни позицията, за която кандидатстваш. Например: „Кандидатствам за позицията Експерт Човешки ресурси във фирма …… “

- Списък на уменията ти. Твоето писмо трябва да включва резюме на уменията и опита ти, които съответстват на длъжностната характеристика за позицията. Мотивационното писмо трябва да отговаря на всички съществени изисквания за длъжността. Не забравяй, че ако кажеш, че притежаваш дадени умения и опит, все пак трябва да разкажеш как си ги използвал и как си ги придобил.

- Обобщение защо си подходящ за тази работа. След списъка с уменията ти трябва да обясниш защо си подходящ за тази работа (например: „Комбинацията от интереса ми към математиката и моя опит като специалист Човешки ресурси ме прави много подходящ за тази позиция.“)

- Говори на техния език. Компанията, за която кандидатстваш, може да ти даде идеи с езика, който използва, и същият език може да използваш и ти в мотивационното си писмо. Например ако за работата се изискват определени познания по специфични дейности, добре е да го споделиш в мотивационното си писмо (но не забравяй да го споменеш по правилния начин).

Какво да не включваш в мотивационното писмо:

- Печатни и фактически грешки. Винаги трябва да проверяваш правописа си в мотивационното писмо. Дори ще е по-добре да помолиш някой друг да го прочете и да ти посочи грешките и объркващите неща. Двойната проверка е важна за мотивационното писмо. Ако споменаваш например името на една компания, се увери, че е правилно. Ако споменаваш къде си работил преди, също не забравяй да провериш имената на фирмите. Такива грешки в мотивационните писма са по-лоши от печатните грешки.

- Разкажи работното си досие в няколко изречения. Не преписвай автобиографията си в мотивационното писмо. Опитай се да разшириш информацията от автобиографията си, а не просто да я повтаряш. Напиши мотивационното си писмо в кратък формат и нека звучи така, сякаш разказва цялата ти история за работата, която искаш.

- Използваш АЗ твърде много. Опитай да се увериш, че не си попълнил мотивационното си писмо с неща като „Аз вярвам“, „Аз имам“ и „Аз съм“. След като напишеш писмото се опитай да пренапишеш всички изречения, които започват с „АЗ“.

- Не говори за другите си кандидатури за работа. Вероятно ще има повече от една автобиография и едно мотивационно писмо, които си подал. Но все пак се опитай да убедиш хората, че наистина искаш тази работа – това е трудно да се постигне, ако те знаят, че търсиш и чакаш от други работни места. Въпреки че повечето хора приемат, че е съвсем нормално да кандидатстваш за повече от едно работно място в даден момент, най-добре ще бъде да се държиш така, сякаш си кандидатствал само на едно.

- Не използвай стандартните шаблони. Не на последно място ще те посъветваме да не използваш стандартните шаблони за мотивационно писмо. Сътвори свое собствено, така написано, че да грабне вниманието на бъдещия ти работодател.

С тези съвети не само ще сътвориш чудесно мотивационно писмо за избраната от теб длъжност, но и ще си осигуриш покана на интервю. Оттам нататък всичко е в твои ръце, за да спечелиш желаната от теб работа.