Разбра го още в пети клас, когато вършехте всякакви лудории заедно, че тя ще е най-добрата ти приятелка. Малко са нещата толкова ценни, колкото истинските приятели. Те са не просто механизъм, с който си осигурявате компания, когато ви се догледа "Сексът и Градът" за 1000000 път. Те са хората, който ви подкрепят и обичат, знаят всичките ви недостатъци и тайни, и за разлика от семейството ви, не са длъжни да ги понасят, но го правят.

Приятелството ни помага да се справим с предизвикателството, наречено живот. И това е научно доказано! Проучване на UCLA доказва, че в моменти на стрес, повечето жени се свързват с приятелките си. 

Няма съмнение обаче, че както ние се променяме, така се променя и ролята, която имат приятелките в живота ни. Ето какво представлява женското приятелсто през 20-те, 30-те и 40-те години от живота на жените.

Приятелството през 20-те години

Живеем в сигурния и розов свят на студентския живот. Това да не виждаме или си пишем с приятелките си всеки ден е равно на световна катастрофа. Малко по малко започваме да осъзнаваме, че животът ни се променя и много скоро, най-големият ни проблем няма да бъде с кого да излезем в петък вечер.

От друга страна се наслаждаваме на новопридобитата си независимост, излизайки с колкото се може повече мъже. Това ни помага да разберем какво искаме и какво не от бъдещият си партньор в живота. Това също така e и повод на хиляди излизания по женски, на които обсъждаме мъжете, добрите и лошите им страни и странности на по чаша шардоне. А апартаментите ни постоянно приемат на гости приятелките ни, техните приятели и познати. 

Към края на третото десетилетие от живота ни безпаметните вечери в дискотеките стават все по-голяма рядкост, докато накрая не се превърнат в спомени, за които напомнят фейсбук албумите. Малко по малко забавленията се пренасят от нощните клубове, по сватбите....

Приятелството през 30-те години 

Парти вечерите по женски продължават, но сега се срещаме много по-често в нечии апартамент. Така имаме възможността да поприказваме на спокойствие, а и в повечето случаи някоя от нас е овладяла до съвършенство нова рецепта, която задължително трябва да опитаме. 

Най-накрая сме овладeли изкуството да управляваме сами финансите си и това ни дава допълнителна доза увереност, която се отразява на всеки аспект от живота ни. Финансовата стабилност, която сме придобили има и друг плюс - когато най-накрая се съберем за спа уикенд с момичетата, можем да си позволим по-луксозен хотел и всички предлагани масажи. 

Представите за приятелките ни, които бавно се превръщат в майки, вече стават реалност. Все по-рядко започваме да се виждаме с тях. Вместо да обсъждаме какви татуировки да си направим и как да боядисаме косите си, започваме да говорим за спестявания и недвижимо имущество. 

Метаболизмът ви бавно започва да отслабва, за щастие на приятелките ви също. За това винаги можете да намерите компания за пилатес, йога или онзи здравословен ресторант, открит наскоро. 

Приятелството през 40-те години

Вече имаме семейство: деца и съпруг, които обожаваме, но не можем да си представим живота си без приятелките си, на които да се обадим, когато положението у дома стане критично. Нямаме никакво време, разкъсани между работата и задълженията вкъщи, за това времето за излизане с тях ни се струва като лукс. За сметка на това, когато в крайна сметка успеем да се срещнем с тях, го правим както трябва. Било то цял ден в някой спа център или вечеря, на която приказките не свършват много след като сметката е платена и храната изядена. Стремим се да прекараме възможно повече време и да отдадем на приятелките си нужното внимание. 

Започваме бавно да осъзнаваме, че сме на възраст, в която, ако искаме да научим нов език или да пътуваме до някоя дестинация, за която винаги сме мечтали, то моментът да го направим е сега, а приятелките ни са с нас, за да ни подкрепят и дадат необходимата доза увереност и мотивация. 

Сезонът на сватбите е отминал, но не за всяка това е довело до "И заживели щастливо до края на дните си". Някои от приятелките ни се сблъскват с разочарования, скандали и разводи. В такива моменти приятелството е това, което предпазва от пълно самоунищожение и самосъжаление. Приятелите са тези, които да бъдат до нас в трудни моменти. 

Приятелството е най-ценният дар, който детството ни дава. Истинското приятелство е това, което издържа препядствията на времето и мястото. То се гради с години на любов, подкрепа и привързаност. Малко са тези, които могат да се похвалят с такова, а тези, които са го открили, са истински щастливци!