Бъдещето винаги е неизвестно, особено по-далечното, но това не трябва да ни пречи да правим предположения. Точно такива предложения правят изследователя Николай Лам и д-р Алън Куан. Тяхната отправна точка е въпроса: „Как ще изглежда човешкото лице след 100 000 години и защо?“ Нека разгледаме как генетични инженерни технологии могат да прекроят лицата на хората с течение на времето.

Лам създава поредица от снимки, чрез които показва как ще изглежда човек след 20 000 години, 60 000 години и 100 000 години в бъдеще.

Първата снимка са мъжът и жената в днешно време. Нищо специално.

 

Тази снимка показва някои промени, но те не са твърде големи. Главите са малко по-големи, за да се настанят малко по-големи мозъци. Също така около очите на моделите виждате жълти пръстени, които са специални лещи, които действат като очила, но в по-мощен вариант.

 

След 60 000 години започваме да забелязваме още по-големи промени. Главите са още по-големи, но и очите са се увеличили прекалено. Лам твърди, че това ще е резултат от човешката колонизация, при което хората ще живеят по-далеч от Слънцето, където ще има по-малко светлина. Пигментацията на кожата ще се промени и клепачите ще станат по-дебели, за да имаме по-добра защита срещу ултравиолетовите лъчи, особено за тези, които ще живеят извън защитния озонов слой на Земята.

 

100 000 години! Тук Лам прогнозира големи промени. Най-забележимите са големите очи. Лицата ще са напълно симетрични от ляво и отдясно. Хората ще имат по-големи ноздри, за да дишат по-лесно в тогавашния климат, както и по-гъста коса, която да задържа загубата на топлина от техните глави.

Лам подчертава, че това не е прогноза, а по-скоро спекулация (една възможна времева линия). Не е възможно да се знае със сигурност какво крие бъдещето. Без съмнения други предположения могат да изглеждат по-правдоподобни. Затова е интересна тема за размисъл …

Какви са вашите предположения?