Максимата „Той ме познава по-добре, отколкото аз се познавам“ може би вече не е много вярна или поне не и що се отнася до центровете на удоволствието. Ако сте като жените, които имат дълготрайна връзка с вибратора си и до такава степен сте справяте с концентрацията, че можете да стигнете до край по време на рекламите без дори да спирате звука на телевизора, то следващите редове са за вас.
 
Шегата на страна, самозадоволяването е важно, защото „позволява да контролираш своята наслада“, твърди доктор Чарли Гликман – сексолог. „Също така ти дава възможност да изпробваш нови неща без да се стресираш от очакванията на партньора.“ Не забравяй и за другите положителни страни на мастурбацията: тя те отпуска и е натурално приспивателно.
 
Дори ти и твоята вагина да сте толкова близки една с друга, че една с друга да си довършвате изреченията, твоя сексуален живот със самата теб, както всяка друга дълготрайна връзка, все пак може да се подобри. Ето как!
 
Захвърли настрана вибратора! Не, не завинаги – само за няколко минути. За да подобриш своите умения в себеотдаването, ти се нуждаеш от пълно спокойствие. Правилното място да стартираш е първо в мозъка ти. Пусни си лека музика или запали свещи, съветва Ейми Левин (секс учител, създател на IgniteYourPleasure.com). Порното също върши работа, ако ти харесва, разбира се. Затвори очи и просто фантазирай. Д-р Тимери Шмидт съветва: „Представете си ситуация, която ви възбужда и я оставете да се развие. Не се съдете за това каква е ситуацията или пък за кого фантазирате. Никой не може да контролира фантазиите ви.“
 
След като си приключила с настройката на ума е време да се съсредоточиш върху тялото си. Започни с бавен масаж на цялото тяло. Ти вече знаеш едно или две места по него, които могат да те докарат до върха, но сега е момента да откриеш нови недокоснати източници на удоволствие, за които дори не си подозирала, че съществуват. Обърни особено внимание на шията, задната страна на коленете си, бедрата и перинеума (това е онази част от кожата между вагината и аналния отвор)
 

 
След масажа смени позицията си. Повечето пъти, когато една дама мастурбира, тя лежи по гръб. Опитай нова поза! Такава може да бъде – на четири крака, седнала на стол или дори права.
 
Разнообразието е ключът към хубавия секс, а защо да не принесем тази максима и към мастурбацията. Ако все още не ни вярваш, помисли над това: Ако мастурбираш по един и същи начин всеки път, може да възникнат трудности да стигнеш до края, когато си с партньор. 
 
Бъди гъвкава! Обмисли да се запишеш на йога курс. След като понаучиш това-онова прибери се вкъщи и опитай да приложиш някои от позите за собствено удоволствие. Йогата може да те научи да се концентрираш и да дишаш правилно. Благодарение на нея ти ще забравиш всички мисли за шефа ти, за кредита, за досадната колежка в офиса и ще можеш да се отдадеш на себе си. 
 
А сега да се върнем на вибратора. Ако твоят е от вибраторите тип „зайче“, може би е време да го смениш. Силно препоръчваме вибратори, които стимулират повече G-точката, а не само клитора. Потърсете си вибратор с извивки и неравности по него, по-силната вибрация също ще ти помогне да стигнеш до край.
След като вкараш вибратора във вагината си се опитай да намериш G-точката. Ако все още не си много наясно къде точно е тя, ние ще ти помогнем да я намериш. Това е малка зона от предната стена на влагалището ти, която когато си възбудена набъбва. Как да разбереш дали си я намерила? Спокойно, когато я намериш ще изпиташ вълни от възбуда.
 
Все пак, ако не можеш да я откриеш от първия път, не забравяй, че най-важното по време на мастурбация е да правиш каквото ти харесва и както ти харесва. Това не винаги включва играчки, вибратори или еротични филми. Ключът за мастурбацията, който ще те доведе до неизмерими удоволствия, се състои в това да забравиш всичко друго и да запомниш, че важната си ти и твоето удоволствие.