След многократно проведени изследвания за връзката между цвета, структурата и текстурата на косата и характера на човека,
учените стигат до извода, че косите могат да говорят за някои черти от характера ни. Към тях безусловно се присъединяват и психолозите, и астролозите.

Притежателките на въгленова черна коса са пестеливи, трудни, понякога жестоки по натура. Те са под влияние на енергията на планетата Сатурн.
Често много успяват в живота благодарение на силната си воля и характер.

Черни коси (с лек кафяв отенък на слънце) говорят за творчески, магнетични и безстрашни хора. Енергията на Плутон надделява и носи проницателност и могъщество. Такива хора често ги тегли психологията и криминалистиката.

Тъмноруси с пепеляв отенък на косите - хора със забележителна интелигентност и хитрост, често са способни майсторски да лъжат. Със склонност към точните и приложни науки, те са под егидата и енергията на Меркурий.

Руси коси - близо до енергията на земята. Те се ползват с доверие, великодушни и предани, добри психолози. Постигат значителни успехи в области, свързани с грижа за хората. Тези хора са много щастливи в семейния живот.

Руси със зеленикав отенък на косите - хора, склонни да предвиждат събитията в бъдеще, със забележителен поетичен дар. Те са под влияние на енергията на Нептун.

Кафявите коси носят енергията на Юпитер, хора с власт, които са способни да оказват влияние на обкръжаващите. Най-големи успехи имат в областта на
политиката, финансите и управлението.

Рижи коси - под ръководството на огнената енергия на Марс, имат успех във всяка избрана от тях област. Те са смели, находчиви, към неприятностите се отнасят с чувство за хумор, но нерядко са и избухливи.

Пясъчно-медните отенъци в косите символизират енергията на Венера. Хората с такъв цвят коси могат да се похвалят с отлично здраве, високо ниво
на вътрешна хармония, а също така и със склонност към експерименти, музикални и художествени заложби.

Носителите на златни коси носят слънчевата енергия, те привличат към себе си хората, обаятелни и щедри са. Може да постигнат небивали висоти в творческата област, а също така и в политиката.

Платина и пепел в косата излъчват енергията на Луната - това са романтични и нежни натури, със задълбочен ум и нерядко с паранормални способности.
Притежателите на такава коса привличат хората, оставайки за тях загадка.

Срещат се така наречените разноцветни коси, когато съществува различно съотношение на пигмента в космените фоликули. Хората с този цвят са много общителни и с разностранно развитие. Лесно контактуват както с хората, така и с животните и могат да постигнат успехи във всяка област. Те са придружени от енергията на астероидния пояс.

Следва да се отбележи, че боядисването в един или друг цвят води в някаква степен до преобразуване на съответните енергии на планетите.