Едно от най-важните неща, които трябва да направите, отивайки на интервю за желаната позиция, безспорно е да покажете най-добрите си качества и да ги презентирате така, че да оставите убеждението у бъдещите си работодатели, че именно вие сте търсения от тях човек. Съгласни сме обаче, че това не винаги се оказва лесна задача. Спокойно, имаме нещо, което ще ви помогне да се представите в пълния си блясък!

"Учудващо, повечето хора не могат да представят това, което са работели и правили, ефективно ", казва Поул МакДоналд, който е старши изпълнителен директор на фирма, набираща персонал. 

За да помогне на бъдещите си подчинени, МакДоналд създава 8 стъпки за изработване на перфектна собствена маркетингова презентация. Съветът, което той ни дава, е просто да си представим, че сме в тесен асансьор и имаме на разположение само 30 секунди.

1. Знайте къде точно искате да отидете 

За целта първата ви стъпка трябва да бъде отговор на следните 3 въпроса: Кой сте вие? С какво се занимавате? Къде точно искате да отидете и какво търсите? Единствено вие сте този, който трябва ясно да знае точно какво иска да постигне и отново само вие можете да си помогнете да стигнете до там. 

"Отделете си достатъчно време, за да прегледате пълноценно своята автобиография и LinkedIn профил. Ако сте безработни, се фокусирайте върху мястото, където искате да отидете, и целите, които искате да постигнете в бъдеще", добавя експертът. 

2. Точни отговори, в точното време

След като сте обърнали внимание на стъпка 1, подгответе четири отделни точки, представящи вашите най-добри компетенции - дискутирайте своя опит, умения, постижения и бъдещи цели. Изключете всички неподходящи детайли, които могат да навредят на същността на посланието ви. 

3. Разкажете им история

Хората обичат истории, казва МакДоналд, така че разкажете история. Това помага също по-късно да си спомнят лесно за вашата личност. Уверете се, че сте я представили по най-добрия начин на събеседниците си.

4. Изключете жаргона от речника си

Изключително важно е да бъдете в състояние да обясните това, което правите по начин, който би бил достъпен и лесен за възприемане от другите. Това значи, че трябва да премахнете съкращенията, терминологията, която може би няма да бъде разбрана, и, разбира се, разговорния език. Добра стратегия е да приложите отново печелившата формула на "тесния асансьор". 

5. Уверете се, че вашата презентация е интересна и приканва към диалог 

Докато говорите, обърнете внимание на събеседниците си - слушат ли ви, разсеяни ли са или съсредоточено следят мисълта ви. Целта ви тук е да пресъздавате мислите си по начин, който ще ги накара да искат още. 

6. Репетирайте

Докато практикувате представянето си, трябва да се опитате да разкажете всичко необходимо в рамките на 30 секунди. Ако не се получава, премахнете излишните детайли и опитайте пак. 

7. Запишете се с камерата

Това ще ви позволи да разберете кое точно от историята ви привлича най-много. Гледайки се отстрани, всъщност ще научите много повече за себе си - увлекателни ли сте, мисълта ви тече ли спокойно и линейно, правдоподобни ли са думите ви... Не подценявайте факта, че повечето заключения за вас ще бъдат направени именно докато ви слушат. Уверете се, че сте оставите у тях повече от добро впечатление. 

8. Тренирайте пред своите близки и приятели

След като сте се видели отстрани, време е да се упражните пред своите приятели. След това ги помолете да ви кажат своите впечатления, възможни съвети или дори градивни критики, които бъдете сигурни, че ще ви помогнат. 

Ако последвате тези ценни съвети, упражните уменията си няколко пъти и бъдете спокойни и самоуверени, успехът ви ще бъде гарантиран!