Казват, че закуската е най-важното хранене за деня. Но най-важното хранене е на път да изчезне от ежедневието ни. Поради една или друга причина голяма част от хората не закусват. Дали това не е причината да сме сърдити и отпаднали? Забравихме времето, в което всяка сутрин имаше нещо за закуска: пържени филийки, мекици, палачинки. Неслучайно майките и бабите ни се грижеха винаги да хапваме сутрин. Ето защо:
 
Закуската помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, които регулират апетита и енергията, затова хората, които хапват сутрин, по-рядко прегладняват и прекаляват с поглъщаната храна по-нататък през деня. Множество изследвания показват, че лишаването от закуска дори увеличава риска от сладки забежки. Наблюдения в различни части на света са установили, че хората с наднормено тегло по-често се лишават от закуска в сравнение със слабите.
 
И тук идва въпросът: Какво да закусим? Как със закуската да си набавим нужните хранителни вещества за добър старт на деня ? А отговора на тези въпроси не е само един. В различните части на света закусват по различни начини.
 
- Англичаните и ирландците са сред хората, които сутрин хапват най-обилно. Традиционната английска закуска се състои от пържено яйце, пържен бекон (наденички), печен боб и препечена филийка с масло. Към горното се добавят чай с мляко и чаша портокалов сок. Общата енергийна стойност на подобно пиршество надхвърля 500 калории или близо една трета от препоръчителната дневна доза.
 
- Германците пък са силно привързани към мюсли и корнфлейкс, но го предпочитат с кисело мляко и плодове. Филията с кашкавал, шунка или салам е алтернативен избор в Германия, Австрия, Чехия и Дания. В тези страни кафето категорично доминира над чая. 
 
- В Скандинавия и Прибалтика закуската е скромна, но питателна - филия ръжен хляб с масло, допълнена с кашкавал или шунка. Кафето и плодът закръглят калориите на около 400. 
 
- В Холандия хлябът е черен, маслото е заменено с маргарин, а кашкавалът е „Гауда".
 
- Най-близка до скандинавската закуска се оказва тази на българи, румънци, поляци и унгарци. Към филията (бял хляб) с шунката и кашкавала се добавят яйце и краставица или домат. Тази комбинация я прави енергийно доста приемлива - около 380 ккал.
 
- Баницата (тиропита) със сирене е по-чест гост на масата в Кипър и Гърция. Предлагат я с мед и йогурт. Алтернативата - фетата с черни маслини, краставица и домат, въпреки че е с пълнозърнест хляб, е по-калорична от нашата - около 468 ккал. 
 
- Французите обичат многолистното тесто, но най-често в сърповидната форма на кроасан.
 
 
- Континенталната закуска, която е френско изобретение, в оригиналния си вид се състои от чаша горещ шоколад, 200 мл портокалов сок, 50 г франзела, лъжичка конфитюр и масло. В Белгия и Люксембург заместват конфитюра с течен шоколад. Енергийната стойност на континенталната закуска е около 487 ккал, а на кроасана с чашата портокалов сок - 452 ккал.
 
- В Португалия филията с масло е придруженo от чаша мляко със захар и щипка кафе (341 ккал), а в Испания намазват хляба със зехтин и добавят пресен домат, което съпровожда чашата кафе с мляко (345 ккал). 
 
- Италианците обръщат малко внимание на закуската. За тях тя най-често се състои от няколко бисквити или парченце кекс с капучиното.
 
И така, както и да изберете да закусите, най-важното е да не забравяте да го правите! А с чаша кафе и приятна компания, закуската може да се превърне в любимото ви хранене за деня.