Най-известната американска астролошка Линда Гудман ни разкрива какво да очакваме от шефа Близнаци.

Днес вашият началник от зодия Близнаци е като някакъв жив часовник – подобно на телевизионен обектив, който остава безпристрастен, той забелязва всяка секунда, която сте си позволили да прибавите към времето за почивка. Утре пък може да закъснеете с три часа за работа, обаче той няма дори и да забележи. Ако желаете да предвидите какъв ще бъде вдруги ден, просто хвърлете ези-тура. Разбира се, че предпочитате да знаете какво ще бъде поведението на вашия началник всеки следващ ден. Този човек обаче сам не знае с кой крак ще стане от леглото, а при това положение едва ли аз бих могла да ви кажа. Най-сигурното е да очаквате, че днес ще бъде различен от вчера и да стискате палци за утре.

От тази зодия излизат блестящи, макар и малко припряни администратори. Президентското кресло им отива повече, отколкото на другите подвижни знаци Дева, Риби и Водолей, въпреки че те не могат да управляват и ръководят останалите през целия си живот. Човек от зодия Близнаци, който си мисли, че е способен със здрава ръка да ръководи някоя голяма компания, направо се самозаблуждава (разбира се има и изключения в случаите, когато този слънчев знак има асцендент Лъв и Луна във Везни). Първо, на него му е трудно да се задържи неподвижно зад бюрото си за повече от час.

Президентът Кенеди – един от малкото Близнаци, родени за лидери, твърде умело се бе справил с този проблем. Той изразходваше нервната си енергия, сменяйки люлеещото се кресло със самолет.

Вашият подвластен на Меркурий началник е неспособен да се задържи на едно място. Близнаци е въздушен знак. А нима съществува неподвижен въздух? В някой горещ и задушен ден наистина може да ви се стори, че въздухът е застинал (същото може да се каже и за Близнаците, ако ги заварите в подобен момент), но и в двата случая това е илюзия. Ако прекалено дълго го затворите в кабинет, началникът от тази зодия ще изтърка килима, докато нервно се разхожда напред-назад. По-добре би се справил като съветник в управлението, експерт по организацията на труда или пък вицепрезидент на фирма, отговарящ за трудовите въпроси. Точно фиксираните часове на работното време от девет до пет го притесняват, без значение колко престижен е постът, който заема. Този човек обича да експериментира с идеи, принципни въпроси и абстракции. Скучните и еднообразни конкретни задължения на обикновения администратор дотягат на духа му, прицелил се много по-високо. Затова щом седне в директорското кресло, той веднага дава израз на прозорливия си ум и натоварва околните с най-различни отговорности. А те са добре подготвени специалисти и осъществяват истинското управление, докато неговият немирен дух крои смели планове и измисля оригинални идеи, които ще удвоят печалбата на компанията и ще смъкнат разходите й. Началникът Близнаци се отегчава от скучните и досадни подробности.

Ако във фирмата, в която работите, току-що е дошъл нов началник от зодия Близнаци, можете да бъдете сигурни, че скоро ще има промени. Преди да е изтекла и седмицата, той вече ще е проверил из основи нещата на поверения му отдел. Когато разбере какво се прави и как се прави, той ще попита защо. Отговорът „Винаги сме го правили така” ще превърне проницателните му очи в ледени късчета, които ще ви замразят от тридесет крачки разстояние. Този началник не се интересува и не се подчинява на традицията. Достатъчно е да му се каже, че става дума за стар обичай, и веднага ще поиска да го промени. Типичният началник Близнаци често размества мебелите в кабинета си, поне веднъж в седмицата учи секретарката си по нов начин’да подрежда картотеката, с което я довежда до истерия, и неуморно променя работния график, докато не налучка най-оптималното решение.

Може обаче да разчитате на едно нещо, което Близнаците не променят – те никога няма да ви изненадат с монотонност. И рядко проявяват догматизъм. Винаги се отличават с гъвкавост в решенията си. Този началник не може да бъде заблуден или излъган, тъй като подвижният му като живак ум веднага ще прозре през димната завеса и ще изложи пред вас цялата същност на въпроса от ясно по-ясно. Това означава, че никак не му е трудно да усети интригите на работното си място. Понякога сте почти убедени, че има очи и на гърба си. И то не само очи, а и уши. И тъй като тръгнахме да говорим за телесната му структура, не е за вярване, че притежава и само два крака, защото много често създава впечатлението, че се намира на две места едновременно.
Не трябва да се опасявате, че началникът ви Близнаци може да ви мрази и да бъде враждебно настроен към вас. Малко хора са в състояние до такава степен да приковават вниманието му върху себе си, че да ги удостои с толкова силни чувства. Едва ли сте в състояние да го накарате да се заинтересува от вас за повече от час. Време, напълно достатъчно, за да предизвика бурни емоции без значение „за” или „против”. Пък и Близнаците добре усещат чувствата на другия.

Може с изненада да установите, че вашият началник няма да забелязва индивидуалността ви, въпреки че той самият е индивидуалист във всяко отношение. Вероятно този факт крие известно противоречие, но да не забравяме, че Близнаците са двойствен знак, способен на всякакви сюрпризи. Не казвам, че той няма да уважава личното ви становище. Напротив. Истината обаче е, че за него вие рядко ще представлявате някаква индивидуалност. Този човек притежава толкова абстрактна мисъл, че вижда само основната схема и в предметите, и у хората. За него отделните хора са непресъхващ извор на вълнения, но той често е склонен да ги пресява според способностите, възгледите и възможностите им.

Всичко това обаче не прави началникът Близнаци отблъскващ за околните. Точно обратното. Въпреки че в отношенията си с хората проявява по-скоро рационалност отколкото емоция, той до такава степен обича да бъде сред тях, че те не могат да не му отвърнат със същото. Без непрекъснатото предизвикателство на контактите с хората, жизнените сокове на Близнаците биха пресъхнали, а ярката им индивидуалност би помръкнала. Меркурий ги направлява да живеят сред останалите или в противен случай да страдат. Рядко можем да ги видим сами. Близнаците може да категоризират и емоционално да се дистанцират от хората, но не могат без присъствието им.
Началникът ви Близнаци вероятно в голяма степен ще притежава умението да убеждава. Той е способен да ви придума или разколебае, заливайки ви с потоци от чар и остроумие. Тази дарба, предизвикана от разположението на планетите в рождения му хороскоп, всъщност прикрива залегналата дълбоко в характера му студенина. Близнаците живеят в мъгляви въздушни небесни палати, недостъпни за обикновените хора. Независимо, че на повърхността тяхната природа е топла и сърдечна, в истинската си същност тя е хладна и самотна – устремена към нещо вътрешно, което постоянните контакти с хората не са в състояние да й дадат. Това не значи, че този човек не е способен на съчувствие. Той може да прояви внимание, разбиране и отзивчивост, но го прави от разстояние – така, както предлага любовта и приятелството си.
Вашият началник притежава невероятно чувство за хумор – посредством шегата ще го спечелите по-бързо на ваша страна, отколкото чрез сълзите. Не е особено сантиментален, но винаги разбира смешната страна на нещата. Чувството за хумор е неотменна черта на интелигентните хора, затова не бива да се учудваме, че го откриваме у Близнаците, въпреки че при тях то нерядко придобива измерения на остра язвителност. В отдела, ръководен от началника Близнаци, винаги цари някакво хаотично движение и нестихваща дейност. Това обаче не е причината за този хаос. Началникът от зодията на Меркурий подрежда нещата по местата им и прочиства мътните води в тинята. Подвижният му поглед и бързата му като стрела мисъл са в пълна хармония. В очите му може да забележите нещо като потрепване. Той ще бъде най-можещият търговски агент на компанията, ще държи речи, ще кани в дома си много хора. И по всяка вероятност толкова често ще му се налага да пътува, че при първото нареждане веднага ще грабне винаги подредения си куфар. Ако се опита да флиртува с обаятелната нова секретарка, по-добре й кажете, че няма никакви сериозни намерения, а просто изпробва чара си.

Радвайте се на този началник докато е време, защото след постигането на някакъв успех – материален или професионален, тези хора изведнъж се отегчават и се впускат в следващото предизвикателство много преди да е дошло времето им за пенсия. Докато началникът ви е все още на работа, опитайте се доколкото е възможно да усвоите неговата стратегия. Тя наистина е изключителна. Човекът Близнаци владее до съвършенство двойствения език. Когато спори, той обикаля около даден проблем, оплита ви в него, върти ви напред-назад и накрая без да се усетите се оказва, че сте на негова страна. Колкото и блестящо да се проявява в подобни словесни спорове, той все пак си остава непоправим мечтател и увлекателен разказвач. Ако ви каже откъде е, не го приемайте насериозно. Без значение дали е роден в Израел, Австралия или Афганистан, всички Близнаци са ирландци по душа. Как иначе могат да бъдат толкова приказливи? А и тези зелени вратовръзки! Всичко е ясно. Месторождение – Графство Корк, Ирландия.