Продължаваме поредицата от материали посветени на най-известната американска астроложка Линда Гудман. Вече ви запознахме с нейното мнение относно шефа Овен, днес е време за втория знак от зодиака - Телец.

Вие твърдите, че имате разкошен началник Телец, който не се заяжда и не ви наказва. Държите го в ръцете си и нямате нужда от съвети как да се справите с това мило и кротко същество. Мога само да ви погледна със съжаление и да ви кажа, че незабавно трябва да изучите добре слънчевите знаци, преди да е станало късно и катастрофата да ви е сполетяла.

Когато си имате работа с началник Телец, запомнете едно основно правило: Не прекалявайте с търпението му.

На практика това правило е по-трудно, отколкото изглежда. Един истински Телец има на пръв поглед безкрайно търпение, а характерът му е толкова спокоен, че вие започвате да си мислите за него като за безобиден добродушен мечок и се отпускате. Точно това не бива да правите, защото ще бъде началото на края ви като служител.

А сега се пригответе за малък урок по зоология. Навярно си спомняте приказката, в която Маша безнаказано изяжда кашата на Мечока, седи на стола му и спи в леглото му. Само че мечките не са Телци. Не бъркайте животните. Мечките живеят в гората и понякога тръгват за мед. Телците живеят във фермата и понякога тръгват по петите на нахалниците. Мечките могат да си поиграят и на шега да притиснат непознатия, но няма да му сторят нищо лошо. Телците могат да унищожат навлеците в стъкларските магазини в изблик на сляпа ярост, при това нарочно. Те са опасни. Толкова по урока.
Ако днес сте добре, не се знае какво ще ви донесе утрешният ден. Може внезапно да съжалите, че сте прекалили с търпението на вашия началник Телец. Дни и седмици наред вие сте се подлъгвали по неговата доброта и разбраност. Давали сте му за подпис небрежно написани писма, пълни с правописни грешки. И понеже той си е замълчал, в следващите отчети не сте си направили труда да проверите сбора. Той отново не ви е направил забележка. Не ви се е сопнал и когато сте удължили обедната си почивка. Така сте се подвели от неговата сговорчивост, че ден след ден сте трупали пропуски и сте си докарали почивката до два часа. Тогава неочаквано в един слънчев ден така ще изхвърчите от службата, че ще трябва да обяснявате на хазяина си: „Съжалявам, че не мога да платя наема, но още не съм си намерил работа. От предишната ме уволниха без предупреждение, защото имах началник Телец и се заблудих за неговия нрав. Проклетата Венера ме подведе.” Хич не си мислете, че ще останете и в квартирата си час повече. Не живеете във вълшебната земя Оз.

Затова ще бъде много по-добре, ако от самото начало използвате познанията си за слънчевите знаци. Вашият началник е бил така добър и разбран не защото е някакъв смотан мечок или пък е прекалено стеснителен и плах, че да не може да наложи волята и властта си. Причината е, че той просто не е виждал смисъл да ви притеснява за две-три грешки. Смятал е, че имате достатъчно здрав разум (запомнете тази фраза!) да не ги повтаряте.

Търпеливо ви е изчакал, за да разбере дали сте умен и практичен и дали умеете да се учите от собствените си грешки. Ето в това е работата. Той е искал да ви даде шанс да покажете на какво сте способен, защото се възхищава от хора, усвояващи бързо задълженията си. Самият той се е издигнал по този начин. Защо и вие да не го направите?

Началникът Телец не бърза с преценките и иска да даде възможност на всеки. Търпеливо изчаква да свикнете с обстановката и да започнете да работите както той иска – т.е. перфектно. Не го ли сторите и пропилеете всичките си шансове, една сутрин просто няма да отговори вежливо на поздрава ви. Това трябва да ви послужи като предупреждение. Не бива да храните никакви илюзии, че ще промени решението си, след като вече е намислил да ви уволни. Ще го стори без предупреждение още на другия ден. Ще ви даде щедро обезщетение, но няма да се смили и да се трогне от болната ви баба или от дванайсетте ви деца. Щом е решил, че сте непосилно бреме за фирмата, значи край. И хич не си мислете, че е жесток. По-добре си припомнете колко добър е бил през всичките дни и седмици, когато ви е търпял.

Телецът носи у себе си красотата и иска да я претворява чрез работата си, но тъй като е преди всичко практичен човек, още повече го интересува материалното. Малкото предприятие или фирма не го задоволяват. Затова той ще строи упорито и крачка по крачка ще разширява империята си. От вас очаква същото – да не се отказвате и да довеждате работата докрай. Един от любимите му изрази е: „Давай по същество”. Не обича разтакаването, увъртанията, красивите фрази, зад които няма нищо. Не го залъгвайте с дълги уводи и обяснения – това го изнервя. Истината си е истина и няма смисъл да я разкрасявате.

Понеже носи практична глава на яките си рамене, Телецът винаги безпогрешно усеща и преценява новите ви идеи. Не го наричайте консервативен, ако отхвърли някоя от тях, сторила ви се блестяща. Може би има право. Може би първоначалният тласък, който тя ще даде на производството, ще се окаже не толкова силен и то постепенно ще залинее още повече. За Телеца е по-важен крайният резултат, а не временните успехи.

Началникът Телец предпочита футбола пред бейзбола и тишината пред гръмките спорове. При него емоционалните сцени нямат успех. Ще го спечелите с разумен и спокоен анализ на нещата. Не сте забравили, че ключовата му фраза е „здравият разум”, нали? И все пак на него не му липсва въображение и усет за красота. Затова, ако сте жена, използвайте хубав парфюм и розов лак. Обличайте се семпло, но елегантно. Ако сте мъж, носете дискретни сини вратовръзки, класически обувки и си дръжте краката на пода, а не върху бюрото. От време на време му носете бурканче с домашно приготвена крем супа – но я наричайте картофена супа. Той не обича превземките и модерните имена.

Може да берете ядове с упорството и твърдата глава на вашия началник Телец, но ако спечелите доверието му и не го разочаровате, той ще бъде винаги зад гърба ви. Тогава няма от какво да се страхувате. Бързо грабнете няколко бетонни блока и му помогнете да построи своята империя. Милият мечок ще ви погледне с благодарност и няма да забрави това. Повишението ви е сигурно, а кой знае, може да реши да раздели империята си с вас. Убедил се е, че носите товар, макар че винаги ще ви помогне, ако ви натежи. На него може да се разчита. Мисли и говори само истината. Ако ви каже, че сте мързелив и тъп, изнижете се незабавно и не спорете. Ако каже „Ще се справите”, значи всичко е наред. Издържали сте изпита по честност, лоялност, работоспособност и кадърност. Очаква ви блестящо бъдеще, стига да не се главозамаете.

Линда Гудман