Той е красив и атлетичен, забавен и много мил. Има най-прекрасните очи и дори може да готви. Докато се радвате на невероятния си късмет да сте част от живота му, разбирате, че той върви с допълнителна екстра и това е мама. Гледали ли сте филма „Свекървище” с Джейн Фонда и Дженифър Лопес? Ако не сте, наваксайте, дори само, за да се убедите, че вашата ситуация не е чак толкова драстична.

Сега сериозно – много често дами ме питат как могат да измъкнат партньора си от „лапите на майка му”. Обикновено ги съветвам да се уверят, че лапите не са всъщност любящи ръце и че мъжът има желание да напусне въпросната прегръдка.

 

Какви са стъпките, които могат да ви помогнат да се справите с проблема „мамино синче”:
  •  Първо се уверете, че проблемът не е само във вашата глава и в желанието си да бъдете единствената жена в живота на любимия, не бъркате понятията. Нормално е вашият партньор да изпитва любов, благодарност и почит към майка си. Това вероятно са ценностите, в които е бил възпитан и които са го превърнали в прекрасния мъж, който е в момента.

Мамини синчета се наричат мъжете с инфантилно момчешко държание, които не могат да поемат отговорност. Причината обикновено е майката с твърд характер, която е управлявала живота им с несломима решителност и е била свръх протектираща. Одобрението й продължава да бъде огромна ценност за вече порасналото момче, защото той е свикнал, че само получавайки го може да заслужи любовта й.

  • Поговорете с любимия и го попитайте как се чувства по отношение на връзката с майка си. Има ли някаква тежест, свързана с нея, притеснява ли го вниманието, което получава, чувства ли се като на каишка? Бъдете подготвени за всякакъв отговор, включително и за пълното недоумение на вашата половинка. Възможно е той просто да приема отношенията с майка си за даденост и никога да не се е замислял дали са „нормални”.
  • Откажете се от ролята на спасителя. Ако тръгнете да „измъквате” мъжа си от хватката на майка му, е твърде вероятно да си навлечете допълнителни главоболия. От една страна, тя лесно ще се впише в ролята на жертва – отгледала е момчето си с толкова любов и отдаденост, а вие се опитвате да й го вземете. От друга страна, нарушавате законите на хармоничното партньорство във връзката си, защото се държите като покровител, като някой, който знае и може повече от другия. Да не говорим, че тотално обръщате мъжката и женската роля.
  • Помнете, че всеки сам е отговорен за собственото си щастие. Ако мъжът до вас се чувства притиснат във връзката с майка си, негова е отговорността да тръгне по пътя на личното си осъзнаване и да се пребори за собствената си автономност. В противен случай, спасен от игото на една жена, той ще влезе в това на друга – замислете се дали искате вие да сте тиранина? Може и да ви изглежда привлекателна алтернативата вие да ръководите парада, но не забравяйте, че това също си има цена. Плащате със своята женственост и с възможността да се облегнете на силно мъжко рамо.
  • Приложете рефрейминг. Това е силна техника, състояща се в промяна на рамката. Замислете се какви плюсове носи тази ситуация за вас и за съвместния ви живот с партньора. Това, че е получил много любов, може би го прави способен да отдава такава? Може би той е нежен, подкрепящ и разбиращ и много по-чувствителен към вашите нужди? А може би майка му е жена, която си струва да опознаете добре? Познавам дами, макар и малко на брой, които са доволни от помощта на свекърва им за домакинството и децата, може би ще се включите в отбора на тези щастливки?
  • Не забравяйте, че околният свят е наше огледало. Ако сте привлекли мъж, който има зависими отношения с майка си, това вероятно е индикация, че вие самите имате някаква зависимост в живота си. Може би вие се отъждествявате с вашата майка или не можете да си представите живота без присъствието на конкретен човек в него? Вероятно е да сте пристрастени към други неща – шоколад, кафе, Фейсбук... Вариантите са наистина много.

В заключение ще ви напомня, че единственият начин да промените нещо в живота си е да го приемете. Едва след това ще е възможно да се освободите от него.

С обич,

наталия