Книгите на Е.Л.Джеймс „50 нюанса…” се превърнаха в тотален хит. Еротичните романи се четат от жени на всяка възраст, а скоро ще излезе и филмова адаптация на първият роман. Всички явно са се влюбили в романите. Но те не са толкова безобидно еротични колкото си мислите.

Според проучване на университета в Мичиган, ако сте млада жена, прочела книгата, вероятността да откриете партньор, който ви обижда, е много по-голяма от тази, ако не сте. И положението става все по-стряскащо, в случаи, че сте прочели цялата трилогия – според проучването тези жени крият риск от прекаляване с алкохол и многобройни сексуални партньори.

Всички тези проблеми са ефект от нездравословна връзка като тази, в която се намира главната героиня на книгата – Анастейша. Ръководителят на проучването Ейми Бономи споделя, че не е уточнено дали тези симптоми са на жените преди или след като са прочели книгата, но и в двата случая това е проблем.

„Ако една жена изпитва неблагоприятно за здравето поведение като проблеми с храненето, то прочитането на книгата може да затвърди този проблем и да доведе до по-сериозното му развитие. Съответно, ако проблемите са се появили след прочитането на книгата, то вероятността тя да ги е предизвикала е много голяма.”

В проучването се включили 650 жени на възраст между 18 и 24 години. В сравнение с жените, които не са прочели книгата, при тези, които са го направили, вероятността да имат проблеми с храненето или да гладуват повече от ден е 75%. При тях има и 25% вероятност да открият партньор, който се държи неуважително с тях, и 34% вероятност да открият партньор, който ги следи и контролира.

Статистиката става все по-стряскаща.

При жените, прочели всички книги, има 65% повече вероятност да прекаляват с алкохола. Прекаляването се изразява в това да се изпиват пет или повече напитки при едно излизане и тези излизания са повече от 5-6 пъти в месеца. При тези жени присъства и 63% повече шанс да имат по 5-6 сексуални партньори повече от другите.

Това проучване е първото, което изучава връзката между еротичните романи и проявите на насилие върху жени. Подобно проучване над филмите с насилие разкрило, че честото им гледане води до антисоциалност и насилие в живота. Тези пък, които четат женски списания, често страдат от вманиачаване по външния си вид.

В заключение, Бономи не твърди, че книгата не трябва да се чете, просто хората, които я четат, трябва да са наясно, че ако имат подобни проблеми, четенето й би допринесло за тяхното засилване. Според нея родителите и учителите трябва да започнат да обясняват за външния вид, сексуалността, половете и правилното поведение между партньорите възможно най-рано.