Правилното хранене е ключът към изваяното и стегнато тяло, към което най-вероятно се стремите. Може би не знаете, но освен, че трябва да се храните правилно и старателно да подбирате храните в менюто си, също така е от много голямо значение времето, когато ще ги консумирате. Малко хора обръщат внимание на този факт и в повечето случаи това е една от причините, поради които не постигат очакваните резултати.

Както и баба ви ви е казвала, най-важното хранене е закуската. Тогава трябва да се консумират повече въглехидрати и белтъчини, които да ни осигурят необходимата енергия през деня. Не по-малко важно обаче, е храненето след тренировка, когато тялото ни спешно се нуждае от нови запаси от хранителни вещества, с които да възстанови изразходваната енергия.

За целта тялото се нуждае от бързи въглехидрати, които трябва да му бъдат осигурени до 20 минути след приключване на тренировката. Такива са всички сладки храни – шоколади, вафли и т.н. Това обаче са нежелани източници на бързи въглехидрати, които ще ни осигурят празни калории и нищо друго. Качествен източник на бързи въглехидрати са бананите, стафидите, както и медът. В случай, че приемате хранителни добавки – протеин, глутамин, витамини и т.н., е добре да „заредите“ първо с бързи въглехидрати и след това да осигурите на тялото си необходимата доза белтъчини. Не ги приемайте заедно, за да не може тялото да преобразува „протеините“ в гликоген.

От изключително важно значение да осигуряваме качествени източници на енергия на тялото си след тренировка. Както споменахме вече, такива са стафидите, бананите, медът и дори шоколадът (тъмният) в малки дози. Но нека обърнем внимание на храните, които НЕ трябва да консумираме след тренировка.

Млечни продукти – сирене, кашкавал и други

Този тип храни са богати на мазнини, които са възможно най-неподходящия източник на енергия за тялото след тренировка. Мазнините забавят усвояването на белтъчините и възпрепятстват притока на кръв към мускулите.

Тестени храни

Тестените храни са най-големия „приятел“ на паласките (любовните дръжки). Те са изключително неподходящи за консумиране не само след тренировка, но когато и да било през останалото време. Това е така, защото нишестето, което се използва за приготвянето им, се преобразува много бързо в захар, която пък забавя усвояването на хранителните вещества от организма и спомага за натрупването на мазнините в тялото.

Фреш от плодове

Основната причина, поради която фрешовете намират място в този списък, е високото съдържание на захар, за която вече споменахме, че няма място в храненето след тренировка. Утолете жаждата с вода или билков чай.

Зеленчуци

Навсякъде се тиражира, че зеленчуците могат да се похапват винаги, когато поискаме. Това, обаче, не е съвсем вярно. Зеленчуците нямат място в храненето ни след тренировка. Тогава имаме нужда от храна богата на бързи въглехидрати и бавни протеини, а зеленчуците не отговарят на тези изисквания. През останалото време от деня съвсем спокойно може да си хапвате колкото искате зеленчуци, без да се притеснявате, че това ще се отрази по някакъв начин на фигурата Ви.

Солени храни

Употребата на сол и солени храни трябва да се ограничи до минимум, поради ред причини, на които ще обърнем внимание някой друг път. Специално след тренировка не е желателно да приемате солени храни, защото те намаляват нивата на калий в организма, който играе много важна роля за възстановяването след тежката тренировка.