Всички знаем, че вълнението около Коледа на малки и големи, и особено на малчуганите, се дължи на дългоочакваната поява на добрия старец. За Дядо Коледа се носят всякакви легенди, слухове и поверия. По тази причина, децата задават безброй въпроси, с които родителите не винаги могат да се справят.


За улеснение на по-възрастните, учените създадоха интересно и забавно ръководство, от което всеки може да разбере това, от което се интересува. Благодарение на The Big Bang UK Young Scientists and Engineers Fair, на показ излязоха факти, които със сигурност ще задоволят любопитството на хората.

И така, през тази година, Дядо Коледа има тежката задача да разнесе подаръци на 1.6 милиарда деца. За да направи това, той разполага с 32 часа, като във всяка секунда той трябва да влезе в 5556 къщи, за да не разочарова нито едно дете на Бъдни вечер.

Средният брой деца в едно домакинство е 2.5, т.е. Дядо Коледа ще спре в 640 милиона къщи. Ако във всяка си взима от оставените лакомства и мляко, той ще погълне 150 милиарда калории за една нощ, което е с 60 000 пъти повече от нормалното количество.

Хипотетично, ако във всяка от тези къщи, старецът получава по една курабийка и 200 мл. чаша мляко, той ще изпие 130 милиона литра мляко, което е напълно достатъчно за напълването на 50 плувни олимпийски басейна.

Заедно с курабийките, за да изгори натрупаните калории от празника, господин Коледа ще трябва да проходи 2 млрд километра или да обиколи Земята... 54 000 пъти.

Освен това, според учените, едно джудже трябва да опакова подарък за не по-малко от 10 секунди. Това означава, че ако на едно дете се падат средно по 2 подаръка, в процеса на работа трябва да се включат общо 3000 джуджета, които да опаковат по 8 часа на ден, през цялата година. Те трябва да ползват по 80 см хартия за всеки подарък, което прави общо 2.5 млн. км. хартия.

Ако заговорим в пари, за подаръците Дядо Коледа ще се охарчи с 279.27 милиарда паунда, което е с 30 милиарда повече от БВП на Финландия.

До Бъдни вечер, добрият старец съхранява готовите подаръци в склад. Ако определим средна площ на един подарък – 0.008 кв.м., помещението трябва да бъде заема пространство, колкото 240 000 двуетажни автобуса.

От всички тези факти и цифри става ясно колко усърдно се труди екипа на Дядо Коледа, за да бъде безупречен всяка година и за да подари на всяко дете невероятната Коледа, за която мечтае.

Екипът на Dama.bg ви пожелава Весела Коледа!