В зависимост от целите, които преследваме, е много важно колко време ще почиваме между упражненията. Например, ако целта ни е сваляне на килограми чрез интензивни тренировки, то това означава, че не трябва да почиваме повече от 30 секунди между сериите и най-много минута между упражненията. В други случаи може да си позволим и по-дълга почивка, но не по-дълга от 2-3 минути.

Мускулите растат докато почиват и затова е много важно да им осигурим необходимото време за почивка, за да се възстановят напълно от тежките натоварвания, на които сме ги подложили допреди няколко секунди. Това обаче не означава, че трябва да се впуснете в сладки приказки с някой познат във фитнес залата и да направите следващата серия или упражнение след няколко минути. Времето за почивка трябва да бъде нито повече, нито по-малко от необходимото.

Да, но поради ред условности може да ни се наложи да нарушим това правило, дори по независещи от нас причини. Най-често ни се случва съвсем неволно да се впуснем в разговори по телефона или с останалите трениращи в залата.

Затова в днешния материал ще Ви представим две от най-честите причини, които ни разсейват във фитнес залата и малко или много пречат на тренировката ни, и следователно оказват негативно влияние върху резултатите ни.

Разговори

Както споменахме преди малко, най-честата причина за бавната и непълноценна тренировка във фитнес залата са разговорите по телефона или с някой приятел, който „тренира“ заедно с Вас. По принцип няма нищо лошо между почивките да размените няколко думи, но обикновено тези „няколко думи“ прерастват в няколко минутни слова, които малко или много пречат на тренировката Ви.

Затова е препоръчително да ограничите всякакви контакти във фитнес залата докато тренирате, ако е необходимо дори изключете телефона си или ограничете входящите обаждания за момент. Насочете цялото си внимание върху тренировката си и се старайте да изпълнявате упражненията правилно.

Все пак сте отишли да спортувате, а не, за да си приказвате. В случай, че сте се засекли със стар познат/а, с която/който не сте се виждали дълго време и имате да си кажете толкова много неща, то оставете разговорите за след тренировката. Тях бихте могли да ги проведете на много по-уютно и комфортно място от „запотената и задушна“ фитнес зала.

Стеснителност

Някои хора са по-срамежливи и трудно осъществяват контакти с останалите. Колкото и странно да звучи, обаче, тази стеснителност може да им попречи изключително много в провеждането на пълноценна и качествена тренировка. Лично аз съм бил свидетел на това как човек предпочита да изчака неопределено време, за да се освободи даден уред, отколкото директно да попита трениращия колко серии му остават с него и дали може да се редуват в използването му.

Други пък се срамуват от външния си вид докато тренират. Това явление обикновено се наблюдава при „начинаещите“, които се притесняват от изпълнението на дадено упражнение, тъй като според тях изглеждат нелепо и другите ще им се смеят.

Някои дори се срамуват да се изпотят и избягват по-сериозните кардио тренировки, тъй като ще се изпотят и по тях ще се появят следи или миризми от пот.

В интерес на истината, обаче, това трябва да Ви бъде последната грижа във фитнеса. Просто се огледайте и ще забележите, че по-голяма част от хората около Вас са изпотени или изглеждат „нелепо" (както Вие си мислите), докато тренират. Колкото до миризмата във фитнес залата, с или без Вашето присъствие, тя не е от най-приятните и сами може да се досетите на какво се дължи това.