Омръзна ли Ви от скучните механични тренировки във фитнес залата? Търсите ли разнообразие? Искате ли да отслабнете и стегнете фигурата си с тонизиращи, освежаващи и интересни тренировки?

Ако отговора Ви е положителен, то значи сте попаднали на правилното място. В днешната статия ще говорим за една нова „мода“ сред фитнес средите, която доби изключително голяма популярност през последната една година и вече всички говорят за нея, а най-вероятно и Вие сте подочули това-онова. Както може би се досещате, става въпрос за т.нар. „Зумба“. Безспорно всички хора по целия свят са луднали по този „нов“ начин на трениране. За това говорят и официалните статистики, които показват, че повече от 14 милиона хора по света практикуват „Зумба“! Така че, нека разгледаме малко по-подробно какво представлява тя, каква е нейната история и защо се радва на толкова голяма популярност сред хората.

Как и кога е възникнала Зумбата


Зубмата е измислена преди 14 години в Колумбия от един скромен и никому неизвестен дотогава танцьор и хореограф на име Алебрто Перез, познат още като „Бето“. Самият той разказва, че съвсем случайно е „създал“ Зумбата. Ето каква е неговата история:

На поредното занимание по аеробика, което водил, той осъзнал, че е забравил дисковете с музика под звуците, на които е трябвало да протече „тренировката“. Нямал време, за да отиде да ги вземе и му се наложило да импровизира. Поразровил се и установил, че разполага с дискове със салса и меренге. Опрян до стената, провел едно доста нетипично занимание.

За негова изненада импровизацията, която провел заедно с групата по аеробика, се приела много добре от тях и не след дълго той започнал да я практикува и с останалите класове, които ръководил. Идеята му се оказва изключително успешна и бързо успяла да „събере“ почитатели в родината му. Доказателство за това е и фактът, че световноизвестната певица Шакира (която също е колумбийка) го наема за хореограф на един от албумите й. Година по-късно той заминава за САЩ, където заедно с Алберто Пърлман и Алберто Агион усъвършенстват „програмата“ и патентоват марката „Zumba Fitness”.

Какво е Зумба


Зумбата включва в хореографията си различни движения от аеробиката и много танцувални стилове от южноамериканската култура – ча-ча, салса, меренге, регетон, фламенко и още много други. Всъщност съществуват различни видове зумба, които се разделят според вида на натоварването. Техните наименования са следните – Zumba, Zumba Gold, Zumba Toning, Aqua Zumba, Zumbatomic, Zumba in the Circuit и Zumba Gold Toning.

Най-натоварващата от тях е Zumba in the Circuit програма, която включва много интересни и иновативни денс-фитнес упражнения. Този тип тренировки е изключително подходящ за хората, които искат да се отърват от излишните килограми, тъй като по време на заниманието се изгарят супер много калории, в резултат на непрекъснатите динамични движения. Докато определението „най-лека“ може да се каже за Aqua Zumba, където упражненията се извършват във водата и се получава едно изключително весело и шумно забавление, което ще Ви тонизира и отпусне до неочаквано висока степен.