Дъската е упражнение, което изисква само собствено тегло и никога не излиза от мода. То е едно от най-ефективните изобщо. Защо ли? Защото изисква кратко време, а предлага невероятни резултати.

Ето какви са и 7-те изумителни здрави ползи, ако започнеш да правиш дъска всеки ден:

1. Тренира коремните мускули и дефинира „пресата”

Дъската е идеалното упражнение за коремните мускули, защото тренира всички големи и основни групи мускули на коремната област: напречния коремен мускул, външния кос мускул и правия коремен мускул, както и глутеусите (мускулите на дупето). При тренировките на тези групи мускули ще забелeжиш значителни подобрения:

Напречен коремен мускул: Ще можеш да вдигаш по-големи тежести.

Прав коремен мускул: Подобрение при спортните тренировки, особено при дейности, свързани със скачане. 

Външен кос мускул: Ще бъдеш по-гъвкава в областта на кръста.

Глутеуси: Ще се радваш на стегнато дупе и по-малко проблеми с гърба.

2. Рискът от травми в областта на гърба намалява

Дъската намалява болките в гърба и кръста, защото укрепва мускулите на гърба, особено тези в горната част на тялото, но не напряга прекалено бедрата и гръбнака.

3. Метаболизмът ти ще се забърза

Дъската всъщност гори повече калории от коремните преси, а развитите мускули горят повече калории през целия ден. По този начин метаболизмът ти ще стане по-бърз.

4. Ще подобриш стойката си

Упражнението всъщност е идеално за подобряване на стойката, защото увеличава способността ти да стоиш изправена през целия ден. Чрез дъската влияеш положително на състоянието на мускулите не само в коремната област, но и във врата, раменете, гърдите и гърба.

5. Ще подобриш баланса си

Случва ли ти се да застанеш на един крак и само след няколко секунди да загубиш баланс? Е, причината не е, защото си пияна, а защото нямаш достатъчно силни коремни мускули, които да ти осигурят баланса, който ти е необходим. Чрез дъската ще разрешиш този проблем.

6. Ще станеш гъвкава

Упражнението укрепва и разтяга мускулите на раменете, ключицата, прасците и ходилата. Ако правиш и странична дъска, това ще тренира и външните коси мускули, с което ще станеш по-гъвкава в областта на кръстта.

7. Ще забележиш и психологически ползи

Дъската може да се определи и като вид медитация, защото релаксира ума и намалява стреса. Как ли? Упражнението разтяга някои групи мускули, които често са свързани с напрежение и болка в тялото ни. Само си помисли, по цял ден си на стол – на работа, у дома, по цял ден си седнала, което схваща мускулите на бедрата, започваш да чувстваш краката си тежки и отекли, чувстваш осезаема болка в раменете, защото по цял ден си прегърбена или не седиш правилно. Всичко това влияе негативно на мускулите и нервите ти. Добрата новина е, че дъската разтяга схванатите мускули и дори успокоява ума. Ако я правиш всеки ден, ще забележиш, че си станала по-малко тревожна и неспокойна.

Ако сме те убедили, можеш да започнеш едно от нашите 30-дневни предизвикателства, което съдържа упражнението дъска.