По данни на Панамериканската здравна организация - регионално подразделение на Световната здравна организация (СЗО), броят на териториите в Латинска Америка и Карибите, засегнати от пренасяния от комари вирус Зика, се увеличава и е почти двойно по-голям, отколкото преди месец. След като преди броени дни стана ясно, че само за седмица 400 деца са се родили с анормално малки глави в Бразилия, до момента регистрираните случаи са близо 4000 от октомври 2014 г., когато властите установяват, че има бум. При възрастните заболяването преминава като лека форма на тропическа треска, която не се влияе от лекарства, но отминава. В Колумбия докладваните случаи са повече от 13 500. Рядкото тропическо заболяване обикновено се проявява с леки симптоми. Здравните експерти обаче подозират, че то е свързано с повишения брой случаи на бебета с вродена малформация, отчетен в Бразилия, където вирусът се прояви за първи път миналата година. Досега в Европа бяха регистрирани три случая във Великобритания, десет в Холандия, два в Швейцария и четири в Италия. Става дума за туристи, завърнали се от Южна Америка. През последните часове стана ясно, че датчанин, завърнал се от Латинска Америка също е бил приет в болница, заради същите причини. Какво трябва за знаят хората за вируса Зика, информират Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Какво представлява вирусът Зика?

Вирусът Зика е открит за първи път в маймуни в Уганда през 1947 г. Кръстен е на планината Зика, където е идентифициран първоначално. Среща се основно в тропическите части на Африка. Огнища на вируса са регистрирани и в Югоизточна Азия и тихоокеанските острови. До 2015 г. вирусът е непознат за американския регион. Миналата година Зика се прояви в североизточна Бразилия и бързо се разпространи в много латиноамерикански страни и карибски острови.

Как се разпространява?

Вирусът Зика се предава чрез ухапване от същия вид комари, които пренасят причинителите и на други тропически заболявания като Денга, Чикунгуня и Жълта треска. Не е известно предаването на Зика от човек на човек. Въпреки това здравните експерти проучват възможността вирусът да се предава по полов път.

От СЗО обясняват, че вирусът Зика се разпространява бързо в Америка, защото е нов за географския регион и хората нямат имунитет към него. Преносителите му - комарите от вида Aedes aegypti, на практика са навсякъде, в това число и в южните американски щати. Изключение правят единствено Канада и Чили.

Какви са симптомите?

Експертите смятат, че повечето хора, засегнати от вируса Зика, не се разболяват. При тези, при които се проявяват, симптомите обикновено са леки и наподобяват грипните - треска, ставни болки, кожен обрив, зачервяване на очите, обикновено не продължават повече от седмица и не налагат болничен престой. За вируса Зика няма специфично лекарство, нито ваксина, какъвто е случаят и с някои други тропически заболявания, причиняващи периодични огнища.

Защо сега вирусът Зика поражда опасения?

В Бразилия се увеличават данните, свързващи заразата на бременни жени с вируса Зика с повишения брой раждания на бебета с микроцефалия. Вродената малформация се характеризира с необичайно малък размер на главата, който може да предизвика неправилно мозъчно развитие. Връзката с вируса Зика все още се проучва.

Възможно ли е да се спре разпространението на вируса Зика?

Хората могат да се предпазят от ухапвания от комари като използват репеленти за насекоми и носят дрехи с дълги ръкави и дълги панталони, особено през деня, когато насекомите са най-активни. Унищожаването на местата, където комарите се размножават, и контролирането на популациите могат да помогнат да се предотврати разпространението на вируса.

 Доказано е, че периодът в края на януари и първите две седмици на февруари е най-опасен откъм настинки за децата. Ако и вие искате да споделите своите малки тайни, можете да го направите като се включите в нашата анкета. Най-ценните мнения ще получат специални награди, които ще направят зимните дни у дома по-забавни. Очакваме мненията ви!