Всеки човек, който чете хороскопа си всеки ден, може би дори от няколко различни източника и медии, обикновено е в търсене на посока или на дадено конкретно решение за свой проблем: Трябва ли да купя това жилище? Да приема ли работата? Дали тя все още ме обича? И всички онези въпроси, за които звездите имат отговор, а самите вие все още не сте успели да го формулирате в съзнанието си и се лутате в един кръговрат от нерешителност и страх.

Други биха желали да узнаят каква ще бъде тенденцията на настроението им за седмицата, месеца или цялата година. Много хора намират за забавно да прочетат предварително своите психически и душевни предсказания, като често не вярват на това, което посочва хороскопът им. Все пак има все повече хора, които искат да се информират предварително какво им предначертава тяхната зодиакална принадлежност?

Какво означава "хороскоп"?

Терминът има гръцки произход и буквално означава "гледам това, което се издига". Според гърците по разположението на планетите и звездите по небесната сфера, според точния момент на раждане на всеки човек може да се определи неговата съдба и предначертания му път. За гърците всеки месец е бил покровителстван от определен Бог от митологията.

От къде идва големият интерес към астрологията?

В астрологията хороскопът е представяне, изобразяване на най-големите и най-известни небесни тела – Слънцето, Луната и планетите в нашата слънчева система, в даден момент, по последователен начин и въз основа на конкретно място. За да се обясни изцяло астрологията и това, че съзвездията имат пряко въздействие върху нас и върху живота ни, според астролозите човек се нуждае и от малко въображение.

И както всичко друго, което невинаги може да се обясни по непременно логичен начин, често хороскопът има почти магически ефект върху нас. Така тези, които познават своята зодия и характерните за нея качества, са склонни да признаят „истината”, че и те ги притежават, макар преди това дори да не са го подозирали или да не са обръщали такова внимание. Малко обаче са хората, които са напълно запознати с всички детайли, съпътстващи тази толкова интересна наука – почти всеки познава своя зодиакален знак, но не и своя асцендент.

Какво може да постигне астрологията и какво не?

Да предположим, че по принцип вярвате в астрологията и се интересувате от нейното съдържание. Проблемът се състои в това, колко много или по-точно колко малко е достоверен и правилно съотнесен към вас краткия хороскоп във вестника, който нито е написан лично и индивидуално за вас, нито принадлежи на някой специалист-астролог (в много от случаите). Масово съдържанието на разпространяваните хороскопи е твърде общо, защото те се направени само въз основа положението на Слънцето в даден момент от годината и по-конкретно в 12 различни периода, съвпадащи с 12-те зодии.

За да се забележи и изясни една наистина значима и вярна тенденция, която се предоставя от констелацията – положението на небесните тела, индивидуално за всеки един от нас, астролозите отбелязват, че е необходима не само датата и точното място на раждане на съответното лицето, а и съвсем точното време на раждане – с точност от пет до десет минути. Затова този, който е запознат или грижливо е проучил и приготвил своите данни, може да се консултира със специалист или сам да създаде в различните онлайн портали свой личен хороскоп, който се отнася за определен период – дневен, седмичен или месечен, или цялостно за живота си. Така всеки, който разполага със свой индивидуален рожден хороскоп, може да допълни и подпомогне своя любовен и професионален живот и да си изясни любопитни и дори съдбовни факти за живота и за същността си.

Описанията в хороскопа могат да послужат отрезвяващо, могат да дадат пълноценна житейска подкрепа и да вдъхнат кураж човек да преоткрие себе си. Тъй като астрологията предоставя напълно прецизни, детайлни и лични тълкувания, свързани с всеки един аспект на нашия живот. Любовният хороскоп може да помогне например в избора на половинка, хороскопът, свързан с кариерата и професионалното развитие, може да осигури важен тласък в търсенето и намирането на подходяща работа.

Освен това, астрологията може да прогнозира различни бъдещи събития и положения. Погрешно е да се твърди, че тя може да се обвърже със стопроцентови твърдения – един хороскоп никога не може да даде конкретни отговори, дори и на конкретно зададени въпроси,

просто защото не е работа на звездите да вземат решения вместо нас самите

Звездите заедно с всички други небесни тела и тяхното положение могат само да покажат кога човек има по-благоприятни шансове, кога е възможно да срещне препятствия и кой е най-подходящият период, в който начинанието му ще има най-голям шанс за реализация и успех.

Ето по този начин един хороскоп да бъде много повече от две или три кратки изречения, описващи най-вероятно дневното ви настроение – но само ако проверите в дълбочина своята зодиакална принадлежност, включваща всички фактори, които я определят и характеризират.

Все пак може да продължите да четете спокойно ежедневния си хороскоп в Dama.bg.