След като добре се посмяхме на бисерите от матурата тази година, ред е и на кандидат-студентски бисери.

„Левски е роден и израсъл без майка и без баща” и „Някои хора са произлезли от Адам и Ева, а други – от маймуните”. Това са малка част от тазгодишните бисери, сътворени от кандидат-студенти по време на най-масовия предварителен изпит по български език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Те лъснали на последната задача, при която изтеглената тема била „Няма значение откъде тръгваш, ако знаеш къде отиваш”, а авторите им се сдобили директно със заслужени двойки, пише в. „Монитор“. Условието към абитуриентите било да напишат около 2-3 страници свободен текст.

Повечето от кандидат-студентите разбрали правилно темата, като дори се опитвали да използват изучаваната в училище литература. Някои от желаещите да учат висше обаче се провалили с гръм и трясък, демонстрирайки както липса на елементарна обща култура, така и повърхностни разсъждения.

Явен пример за това е шокиращото умозаключение, направено от кандидат-студент, че „Все по-малко хора вече са мотивирани за духовен израстък”. Друг от младежите написал, че „Човек без цел е като книга без букви – празен отвътре”, а трети решил да разсъждава върху мечтите на героинята си, описвайки я по следния начин: „Нейните мечти били безкрайно дълги”.

Други стигнали до философски висоти с бисерите: „Животът е една игра, от която никога не излизаш жив” и „Човек се намира в непрекъсната борба с околностите”.

Техен колега пък написал: „Когато мисловният перипет е пречупен, всичко остава на заден план”. Друг абитуриент измъдрил дори определение за това що е мечта: „Мечтите могат да бъдат два вида: колосани и прагматични”.

Имало и някои, които се опитали да докажат тезата си с факти от историята на България: „Ивайло е бил един обикновен скотовъд”. Левски също присъствал в разсъжденията на част от младежите, които смело го цитирали, но погрешно: „Героите са станали такива, защото са казали: „Ако губя нещо от мен, губя само себе си”.

Част от завършилите гимназия вмъкнали в темата си по български език оригиналното „Всички ние имаме сърце, глава и някои други органи”. Друг от кандидат-студентите е съвсем прям с гениалното си умозаключение, че „Пример за темата е, когато човек отива до тоалетната. Тогава наистина няма значение откъде идва, важното е къде отива и да отива бързо, че иначе – лошо!”.

Някои хора са произлезли от Адам и Ева, а други – от маймуните.

Когато мисловният перипет е пречупен, всичко остава на заден план.

Мечтите могат да бъдат два вида: колосани и прагматични.

Левски е роден и израсъл без майка и без баща.

Героите са станали такива, защото са казали: „Ако губя нещо от мен, губя само себе си!“

Все по-малко хора вече са мотивирани за духовен израстък.

Всички ние имаме сърце, глава и някои други органи.

Човек без цел е като книга без букви – празен отвътре.

Ивайло е бил един обикновен скотовъд.

Животът е една игра, от която никога не излизаш жив.

Нейните мечти били безкрайно дълги.

Пример за темата е, когато човек отива до тоалетната. Тогава наистина няма значение откъде идва, важното е къде отива и да отива бързо, че иначе – лошо!

Човек се намира в непрекъсната борба с околностите.

Извадката е публикувала в профила си преподавателката от ПУ „П. Хилендарски” доц. д-р Христина Тончева-Тодорова.

 Виж още:
ТОП 10 на най-абсурдните бални рокли!
▶ Забавен тест, който ще провери колко сте умни