Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 1 с. л. грис
  • 100 г брашно
  • 20 г масло
  • лимонова кора
  • 3 с. л. захар
  • 250 г извара
  • 150 г ягоди
За соса:
  • 250 мл мляко
  • 1 жълтък
  • 1 с. л. нишесте
  • 2 с. л. захар
  • 8 г ванилова захар
Начин на приготвяне:

Разбийте изварата с яйцето и добавете мекото масло. Разбъркайте добре.
Брашното смесете със солта, захарта, гриса и лимоновата кора. Добавете сухите съставки към изварата и омесете тесто. Увийте го във фолио и го сложете да престои в хладилника за около 1 час.

Докато тестото почива, пригответе соса, като в 50 мл мляко добавете нишестето и разбъркайте добре. Сложете жълтъците. Отново разбъркайте, изсипете останалото мляко и захарта. Сложете на среден огън, като разбърквате през цялото време, за да не кипне и да не се свари жълтъка.

Разделете тестото на 6-8 парчета, сплескайте всяко от тях като кръгче и в средата сложете нарязани или цели ягоди. Започнете да завивате тестото върху тях и оформете като топка. Вече сте готови да ги пуснете във вряща вода. Варете 1-2 минути и изключете котлона, като оставете кнедлите във водата за още 10 минути.

При поднасяне щедро полейте с ванилов сос.