Както казват "Богатият човек има голяма библиотека". И наистина е така. Нека разгледаме книгите, които впечатлиха най-богатия човек в света Бил Гейтс през 2013 год. Данните са представени от Bussiness Tusider, а заглавията са седем.

"Кутията" на Марк Левинсън (The Box, by Marc Levinson) - тя разказва драматичната история на създаването на контейнера, десетилетието на борбата преди да бъде широко приет, както и какво голямо значение има преносът на стоките в контейнери за глобалната търговия. Книгата е удостоена с редици награди и отличия, също така се цитира като една от най-добрите бизнес книги от Ню Йорк Таймс, а Бил Гейтс казва за нея "Оказа се, че е много четивен разказ. Вече не гледам на товарните кораби по същия начин".

"Най-силната идея в света" на Уилям Поузън (The Most Powerful Idea in the World, by William Rosen) - тази книга ни разказва за парните локомотиви. Представлява един забавен разказ, придружен от умни герои, инкрементални иновации и историческия контекст на двигателите, които са се родили в нашия модерен свят. Милиадерът споделя, че желанието му за опознаване на парните локомотиви се ражда в Научния музей в Лондон, където е прекарал известно време със сина си.


"Да пожънеш биосферата" на Вацлов Смил (Harvesting the Biosphere, by Vaclav Smil) - авторът ни разкрива как животът на хората е променил биосферата, като тръгва от лова на праисторическия човек и достига до модерната култура - енергия, храна и суровини.


"Светът до вчера" на Джарет Джаймънд (The World Until Yesterday, by Jared Diamond) - книгата ни представя една картина на човешкото минало, както е било в продължение на милион години, както и разликите между него и нашето настояще.


"Слабите цифри" на Мортън Джервън (Poor Numbers, by Morten Jerven) - авторът ни представя своите изследвания за Брутния вътрешен продукт в продължение на четири години. Той ни обяснява как БВП има проблеми като статистика. Най-богатият човек в света обяснява, че Джервън е представил убедителен пример, че много от измерванията на БВП, които мислим, че са верни, далеч не са такива.



"Защо колежът струва толкова много" на Робърт Б. Арчибалд и Дейвид Х. Фелдман (Why Does College Cost So Much?, by Robert B. Archibald and David H. Feldman) - авторите посочват как американския трудов пазар прави цената на висшето образование толкова висока. Книгата е призив за успокояване на реториката за вина, както и за намиране на политики, които ще увеличат достъпа до висше образование, като същевременно се запази качеството на колежите и университетите.


"Залогът" на Пол Сейбин (The Bet, by Paul Sabin) - авторът проследява публичния дебат по темата дали светът върви в посоката на екологична катастрофа като показва загриженост към околната среда.


Ето това са заглавията. Скъпи, дами, не забравяйте, че създателят на Microsoft използва литературата не само за допълнително знание и осведоменост, а и за изучаване на процеса на взимане на решения при определени обстоятелства. Ако тези книги са ви зaинтригували, може да ги препоръчате на вашите половинки или защо не и вие да се запознаете със съдържанието им. Ако вече сте го направили, може да споделите вашите впечатления в коментарите.