София е любимото име на много родители и се е превърнало в най-популярното име за момиче в целия свят. Според експертите, родителите най-често кръщават децата си с това име в 9 държави – включително Мексико, Италия и Русия. В САЩ то заема трета позиция, а е в топ 3 в 20 други държави.

Името е често срещано в страни, които са далечни едни от други както географски, така и културно. Този факт изумява експертът Лаура Уотънберг, която е анализира данните от проучването. „За мен е впечатляващо, че толкова различни култури и толкова различни езици възприемат това име и то звучи по един и същи начин навсякъде. Това говори много за начина, по който културата се разпространява в днешни дни“.

Макар и днес името София да е в топ 25 в 2/3 от страните по света, които отчитат статистика (най-вече държавите в Европа и Америка), това име не е било толкова популярно сред предходното поколение.

Лаура Уотънберг не може да обясни на какво се дължи този внезапен интерес към името. „Мога да посоча кои качества го правят желано – то е лесно за произнасяне в различните езици и означава „мъдрост“. Но не мога да обясня защо не е било популярно сред предходното поколение“.

Библейските имена като Мария и Анна започват да губят популярност, защото изглежда, че родителите търсят по-интересни имена, които звучат също толкова стилно. Това вероятно означава, че скоро и името София, ще изглежда прекалено скучно и разпространено за онези, които искат да кръстят детето си с уникално име.