През последните няколко дни все по-усилено започна да се говори за кърмещите майки и затова редно ли е да хранят бебетата си на обществени места. Едни упрекват, други защитават... А дискусиите в медийното пространство не спират да ни заливат с разнообразни мнения.

Кърменето - повод за гордост или срам?

Та нали именно майчиното мляко е най-добрата и препоръчителна храна за всяко едно дете, разбира се, когато майката има такова. Как така изведнъж всички се надигнаха срещу този напълно естествен акт?! Какво стана с това децата ни и тяхното здраве да бъдат винаги на първо място?

"За" кърменето на обществени места

Проблемът придоби гласност, когато модата със селфитата прерасна в нещо повече и се появи т.нар. brelfie, идващо от английските думи breastfeeding (кърмене) и selfie (автопортретна снимка). Снимките буквално заляха социалните мрежи Facebook и Instagram и така символично подкрепиха майките по цял свят, които предпочитат кърменето пред изкуствените млека.

Какво се случи след това?

Освен категоричното отхвърляне на идеята за кърмене на публични места не само от институции, но и от обикновените хора, първоначално подкрепящата мрежа Facebook също започна да премахва от съдържанието си именно тези фотоси. Така търпението от страна на майките се изчерпа и те започнаха акция, подкрепяща тезата, че в това да кърмиш няма нищо срамно, порнографско или нередно. В Америка дори бяха пуснати снимки, направени от майки, които позират заедно с бебета си, кърмейки ги в тоалетните с надпис „Вие не бихте яли тук, защо тогава бебетата да го правят?”. 

Явно дамите са успели да постигнат своята цел, тъй като от днес социалната мрежа вече разреши публикуването на снимки с подобно съдържание.

Майката е майка, без значение от статуса й в обществото!

В подкрепа на майките се включиха и редица звездни дами, които имат деца като моделите Жизел Бюндхен и Миранда Кер, актрисите Оливия Уайлд и Анджелина Джоли, певиците Аланис Морисет и Пинк. Те също пуснаха свои brelfie-та. Оливия Уайлд дори прие предизвикателството Ice Bucket Challenge, но вместо с вода, се заля с кърма.

В държави като Франция, Германия, Австралия има редица закони, движения и забрани в подкрепа на кърмещите майки. За съжаление обаче, както в Европа, така и в България ежедневно майки се сблъскват с неразбиране от страна на обществото. Доказателство за това са все по-честите случаи, в които майки са принуждавани да кърмят в тоалетните на ресторантите, които посещават. Някои се възмущават от смелостта на кърмещите майки, а други се възхищават от действията им, въпреки общественото неодобрение.

Но не са ли децата най-важното нещо в живота ни? Не са ли те бъдещето на тази земя? Защо тогава отричаме най-святата и необяснима връзка между майка и дете? Нима в това да кърмиш, без значение у дома или на обществено място, има нещо срамно?! Срамно е да забраняваш и упрекваш майчините грижи, измествайки фокуса на внимание на обществото от редица други по-сериозни и наболели проблеми... Тъжно е, че вместо да се поощряват ,тези смели жени, се търси и се намира поредната причина за скандал! Защото едва ли има майка, която ще се замисли първо за околните, пред това да нахрани плачещото малко същество. Да си майка е мисия за цял живот, а мнението на обществото - силно променливо!