Понякога ни се случва след изпитото кафе да не се чувстваме толкова активни и будни, колкото би трябвало да бъдем. Това се дължи на нивото на хормона кортизол в тялото и влиянието му през деня. 

Нашето тяло работи в ритъм, който е познат като биологичен часовник. Той работи в 24-часов хормоничен цикъл и казва на тялото кога да се събуди, яде, спи и да прави други различни неща. В определен момент от този ритъм се образува кортизол - хормон, който те кара да се чувстваш буден.

Пикът на продукцията на кортизол е между 8:00 и 9:00 часа сутринта, което означава, че тялото ни е "кофеинизирано" по естествен начин през тези часове на деня, затова няма нужда веднага, след като се събудим, да посегнем към кафето.

Ако пием кафе по време на пика на продукцията на кортизол, ефектите от кофеина ще бъдат до голяма степен намалени, тъй като изпитваме естествена бодрост.

Така че, ако искате да се събудите, опитайте да пиете кафе след като нивата на кортизол в тялото ви са преминали, което се случва няколко пъти на ден. 

Ето кога:

8:00 - 9:00 - високо ниво на кортизол

9:30 -11:30 - време за кафе

12:00 - 13:00 - високо ниво на кортизол

13:30 - 17:00 - време за кафе

17:30 - 18:30 - високо ниво на кортизол