Лекарят вече е потвърдил всичките ви съмнения – бременна сте! Искате да разкажете на цeлия свят за това, във вас бушуват емоции, очите ви блестят, а на лицето ви се появява загадъчна усмивка. Но след като първата вълна от емоции отшуми, започвате да се питате: кога и как да разкажа на работа, че съм бременна?

Започвате все по-често да се оправдавате пред шефа, че трябва да идете на лекар. Но след време подходящите оправдания вече свършват, причините и лекарите, които посещавате, също. При това положение имате няколко варианта, относно това кога и как да разкажете на работното си място за хубавата новина:

1. Сами ще видят и ще се досетят

Бременността е такова състояние на женския организъм, което рано или късно си проличава и става очевидна за околните. На най-ранния стадий, когато още не се е оформил корема, хормоните започват своята работа и променят абсолютно всичко – външността, походката, позите, отразява се и на характера. При всички положения, рано или късно ще си проличи, че сте бременна. Тук започва трудния момент на работното място. Макар кодексът на труда да регламентира правото на работещите майки на отпуск поради бременност и раждане и освен това да им осигурява закрила срещу уволнение, някои работодатели са открили „вратичка” в този кодекс, поради което много бъдещи майки се боят да им кажат, че са бременни.

Според българското трудово законодателство защитата на бременните на работното място влиза в сила от момента, в който бъдещата майка съобщи за своето ново състояние на работодателя си. Ако работодателят ви е решил да ви освободи от длъжност, а вие още не сте му съобщила, че сте бременна, законово той е в правото си да го направи. Затова е най-добре да съобщите възможно най-скоро след като лекарят ви е регистрирал бременността.

Когато вземаме подобни важни решения, винаги претегляме всяко „За” и „Против”, разиграваме различни сценарии, как ще протече разговорът. Всяка наша постъпка има своите положителни и отрицателни последствия. Важно е да сме наясно с тях, да ги обмислим и да ги имаме предвид при вземането на окончателното решение.

2. Ако разкажете…

И така, обявили сте го официално… Започват да се носят слухове в офиса, че след няколко месеца мястото ви ще е свободно, шефът ви започва да се заяжда за всичко, което правите и ви принуждава да напуснете. Колегите ви всяка сутрин ви питат как се чувствате, не ви ли се гади, от което вече ви прилошава. Представихте ли си този ужас? А сега оценете ситуацията трезво, каква е вероятността това да се случи наистина?

Може би всичко ще е точно обратното? Началникът ви ще се съгласи на по-облекчен работен график и няма да ви затрупва с работа, както преди. Възможно е дори да ви цени много повече като служител, отколкото сте предполагали и да пожелае да обсъдите възможността да се върнете на работното си място след майчинството. А колежките ви да се стараят всячески да помагат, да споделят опита си, да дават съвети и дори да съберат пари за подарък на бебето.

Развоя на събитията е строго индивидуален във всеки офис, но както и да се развият нещата при вас, най-важното е да оставате спокойна. И без това не може да промените нищо.

3. Как да говорим с шефа…

Решили сте да разкажете на шефа за бременността си и да обсъдите с него всички детайли по въпроса. Важно е да помислите върху следните няколко неща:

Изберете правилния момент.

Изберете момент, в който началникът ви има свободно време, не бърза за никъде и по възможност е в добро настроение.

Преценете възможностите си.

Съобразявайте се със съветите на лекаря, ако ви е предупредил, че трябва да избягвате стресови ситуации и физическо натоварване. Но ако чувствате, че се справяте, не се отказвайте от задачите, които смятате, че са по силите ви.

Подгответе реч.

Направете списък с въпросите, които искате да обсъдите. Помислете, с какви думи да се изразите и в каква последователност ще обсъждате условията ви на работа. При подготовката на речта ще е добре да съставите план за това, как смятате да работите покрай отпуската за майчинство: до кога смятате да работите в офиса, кои от поетите от вас към момента проекти ще успеете да завършите и кои няма, на кого бихте могли да ги поверите и кога ще му ги предадете.

Поставяйте себе си на първо място.

Помнете за своите потребности през този период: пресметнете срока на отпуска по майчинство, коригирайте работния си график, при възможност се договорете с началството, да работите от вкъщи и т.н.

Не забравяйте да поговорите с шефа си за възможността да се върнете на позицията си след края на отпуска.

Не чакайте той сам да подеме тази тема.

С този добре премислен и подробен план вече може да отидете в кабинета на работодателя си и да проведете важния разговор.

Възможно е началника ви също като много други хора, да вярва в стереотипа, че бременните жени са недееспособни. Затова във ваши ръце е именно сега да му докажете, че след като сте забременели, не сте изгубили изведнъж способността си да разсъждавате и адекватно да изпълнявате служебните си ангажименти. Най-важното е да отидете с положителната нагласа, че ръководството ще ви влезе в положението и ще ви подкрепи в този така важен за всяка дама момент. Успех, дами!