Писателят, който ни подари „Малкият принц”, военен летец, чиято най-голяма мечта е бил мирът, човекът с голямо сърце – всичко това се отнася за него, за Антоан дьо Сент-Екзюпери. В произведенията си той влагал огромна любов към цялото човечество и вяра в това, че някой ден всички ние ще можем да живеем на тази планета в мир и хармония – всички заедно и всеки в частност.

Ние от Dama.bg сме убедени, че заветите на Антоан дьо Сент-Екзюпери са все така актуални и в наши дни и има на какво да се поучим от тях в трудните моменти.


1. Трябва да преживееш много, за да станеш човек.

2. Любовта не се състои в това двама души да се вторачат един в друг, а в това те да гледат в една посока.

3. Да съжаляваш за нанесените рани - е все едно да съжаляваш за това, че си се родил на света или, че си се родил в погрешното време. Миналото е онова, което се е преплело с настоящето ти. Нищо не можеш вече да промениш. Приеми го!

4. Притесняваш се за бъдещето? Гради днешния ден. Можеш да промениш всичко. На безплодна равнина може да порасне кедрова гора. Важното е, че не си конструирал кедъра сам, а си садил семена.

5. Не ценя особено физическата смелост, а животът ме е научил какво значи истинска смелост: това е способността да се противостои на присъдата на обкръжението.

6. Работейки само за материални блага, ние самички си строим затвор. И сами се заключваме в самота, всичките ни богатства са прах и пепел, те са безсилни да ни доставят това, заради което си заслужава да живеем.

7. Ти живееш в това, което правиш, а не в тялото. Ти си това, което са твоите действия и няма друго твое "аз".

8. Ако обичаш без надежда на взаимност, мълчи за любовта си. В тишината тя става по-плодотворна.

9. Пустинята е хубава, защото крие някъде кладенец...

10. Вървиш ли право пред себе си, няма да отидеш много далеч...

11. Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.

12. Не смесвай любовта със жаждата да завладееш. Тя носи само мъка. Въпреки общоприетото мнение, любовта не причинява мъка. Измъчва инстинктът за собственост, а той е противоположен за любовта.

13. Ти търсиш смисъл в живота, когато смисълът е първо да станеш самия себе си, а не да придобиеш жалкия покой, който забравата на конфликтите влива.

14. Унижава само онзи, който сам е низък.

15. Макар човешкият живот да е най-ценното нещо на този свят, ние винаги правим така, все едно в света съществува нещо по-ценно, отколкото е човешкият живот... Но кое?