Много двойки мечтаят да бъдат родители, но понякога различни фактори са причина бременността да се бави. Важно е да се знае, че причината за ненастъпване на бременност може да бъде при всеки един от двойката, а много често и при двамата партньори.

Безплодието представлява невъзможност за настъпване на бременност. То засяга около 10-15% от двойките в репродуктивна (детеродна) възраст. Едно от класическите определения за безплодие е: ненастъпване на бременност в продължение на една година при двойки в детеродна възраст. Липсата на бременност в такъв голям период от време при редовни полови контакти без предпазни средства и редовен менструален цикъл е сигнал да се направят изследвания и при двамата партньори.

Безплодието се определя като първично, когато жената никога не е имала бременности (дори и извънматочна) и вторично – когато жената е имала вече поне една бременност, независимо как е завършила (раждане, аборт или извънматочна бременност).

Практиката на репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев” показва, че шансът за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко е видимо наред, е около 20-25% в рамките на един месец (един месечен цикъл). До третият месец след започването на активни опити за забременяване приблизително при 50% от двойките настъпва бременност, докато в следващите три месеца шансът нараства само с още 25%. Проучванията показват, че е налице над 90% възможност за забременяване след опити за зачеване в продължение на една година при здрава двойка в детеродна възраст.

Невъзможността за забременяване от първия път може да се дължи на различни фактори като:

• Овулацията не се случва при всеки цикъл по едно и също време;
• Не винаги яйчникът отделя яйцеклетка, понякога „прескача” 1-2 цикъла;
• Не всеки фоликул, който нараства като „доминантен” и се пука при овулация, съдържа яйцеклетка;
• Не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди след отделяне (а в естествени условия обикновено е една)
• Яйцеклетката се отделя от фоликула, обградена от стотици клетки и се нарича кумулусно-ооцитен комплекс. В редки случаи този комплекс може да не съдържа яйцеклетка. Тогава се говори за т.нар. „кухо яйце”
• Сперматозоидите не пристигат „навреме” до яйцеклетката, не преживяват достатъчно, нямат нужната концентрация (далеч не е вярно твърдението, че един сперматозоид е достатъчен; в естествени условия са нужни милиони сперматозоиди, които помагат на този „един” като атакуват кумулусно-ооцитния комплекс и самата яйцеклетка, за да я „предразположат” да поеме сперматозоида)
• Не винаги яйцеклетката се опложда правилно (понякога пропуска повече от един сперматозоид), като това води до ембрион, който не се развива или спонтанен аборт в ранен етап, много преди теста за бременност
• Не винаги от правилно оплодената яйцеклетка се получава ембрион с добри характеристики и потенциал за имплантация
• Не винаги лигавицата на матката е готова да посрещне ембриона и да му „позволи вгнездяване”

Многобройни са факторите, които биха могли да доведат до нарушения във функцията на репродуктивната система. За целта е необходимо да се проведат редица специализирани изследвания. Планът за изследване и на двамата партньори се изготвя индивидуално за всяка двойка, като се базира на особености от историята на заболяването, общото състояние на двойката, лабораторни изследвания.

Сред водещите причини за стерилитет е нарушената проходимост на маточните тръби (тубарен стерилитет). Маточните тръби не са просто механични проводници, през които преминават яйцеклетките. Те имат редица функции, които са важни, за да се придвижи яйцеклетката до кухината на матката – благодарение на мускулните влакна в стената им те извършват движения, а вътрешната им повърхност е покрита с реснички, които също се движат и подпомагат придвижването на яйцеклетката. Тези функции на маточните тръби са хормонално зависими, но те най-често се увреждат от прекарани възпалителни заболявания на малкия таз. Това означава, че не само пълното запушване на тръбите води до безплодие, а и по-лекостепенни увреждания на стените им могат да увредят тяхната функция и да са причина за стерилитет.

Абортът, който не е обвързан с медицинска причина, а е по искане на жената е една от най-рисковите причини за увреждане на маточните тръби и респективно за безплодие. Процедурата се нарича кюретаж и представлява отстраняване на ендометриума (лигавицата на матката) или тъкани от канала на маточната шийка чрез остъргване.
Това крие риск за здравето на жената. Наличие е риск и от инфекции след процедурата, които могат да увредят маточните тръби.

Прекарани възпалителни заболявания в малкия таз, ако не са лекувани навреме и правилно, също могат да доведат до такива поражения. Най-често те са предизвикани от полово предавани инфекции. Това показва важното значение на предпазването чрез използване на презервативи и избягването на безразборните полови контакти. Симптомите на някои заболявания отминават, но последствията остават. От голямо значение е здравословният проблем да се изчисти до пълно оздравяване, тъй като остатъчната инфекция може да доведе до сериозно увреждане и да наруши функцията на маточните тръби.

Симптомите на някои тежки заболявания дублират тези на по-безобидните, като гъбичната инфекция, например. Възможно е някои възпаления дори да протекат без конкретни оплаквания. Изключително опасно е да се остави заболяването да отмине от само себе си.

Използването на контрацептиви като презерватив с цел предпазване от болести предавани по полов път е наложително, но е важно да се знае, че за голям диапазон от полово предаваните болести и инфекции няма застраховка, тъй като някои от тях се предават не само чрез семенната течност или влагалищните секрети. Добрата лична хигиена е от значение, но не е единствен начин за защита. Най-сигурно е ограничаването на безразборните полови контакти.

Втора по ред причина за безплодие са различните отклонения в оплодителната способност на мъжките сперматозоиди (мъжки стерилитет). Най-честите причини за мъжкото безплодие са запушване на семенните каналчета, проблеми с производството и отделянето (еякулацията) на спермата или някакво състояние (напр. ниска концентрация на сперматозоиди), което пречи на спермата да оплоди яйцеклетката. В зависимост от проблема, лекарят може да препоръча противовъзпалителна или хормонална терапия, както и хирургическа намеса, за да се подобрят шансовете за забременяване.

Има случаи, когато в семенната течност при мъжа (т. нар. еякулат) липсват сперматозоиди. Това е и причината при голяма част от жените да не настъпва бременност. Възможно е мъжът да има хормонални проблеми, които засягат производството на здрави, подвижни сперматозоиди и съвсем не е задължително това да се отразява върху потентността му.

По-редки причини за стерилитет могат да бъдат ендокринни проблеми при жената, ендометриоза (заболяване при жените с все още неизяснен причинител), тумори на матката (миома, полипи и др.), имунологична несъвместимост при партньорите (антитела срещу половите клетки, които пречат на оплождането и др.). В допълнение различни операции (често операция от апандисит в детска възраст на момичето води до увреждане на дясната маточна тръба) и други общи или гинекологични заболявания, също могат да са причина за усложнения, които изискват навременна диагностика и подходящо лечение. Не бива да се пропускат и чисто стресовите фактори и негативните ефекти от забързаното напрегнато ежедневие, които също могат да доведат до репродуктивни проблеми.

Невинаги стерилитетът те лишава от възможността да станеш родител. Съвременната медицина напредва все повече и модерните асистираните репродуктивни технологии, използвани в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, предлагат много успешни решения на двойките, страдащи от безплодие.