Много малко от нас могат да се похвалят с половинка, която чувстват като „другата си половина“.

Разделите са най-често срещаното нещо и зависят от много различни фактори. Често намираме част от щастието си в човека до нас, но има хиляди хора по света, които не могат да изградят стойностни отношения. В много ситуации обвиняваме човека срещу нас и обстоятелствата, които не зависят от нас (или си мислим, че се е случило нещо, което коренно е променило връзката ни), но проучвания показват, че нещата са много по-сложни отколкото изглеждат.

Според психолози всяка връзка може да стане перфектна. Но само ако имаме силата да минем през всички 5 етапа на любовта.

Етап 1 - Влюбването

Да се влюбиш е първата и най-приятна стъпка от всички. Когато хормоните на любовта превземат тялото и умът ти, наистина започваш да вярваш, че светът е едно красиво и приказно място. В него има кътче само за вас двамата - ти и твоят човек. Доверяваш се на всичко, което ти се случва, защото вярваш, че нещата идват с причина, а любовта е способна да победи всичко. Освен това, провалените връзки остават в миналото. Нищо не може да разруши новосъздадената приказка. Тогава идва етап 2.

Етап 2 - Обвързването

Нормално е да искате отношенията ви да вървят напред и да се развиват. Тогава започва истинският ви живот като двойка. Вашият човек започва да се превръща в някой, пред и за когото се чувствате отговорни (или би трябвало). Появява се и моментът със съобразяването. Но колкото повече се опознавате, толкова повече се влюбвате един в друг и имате желание да задълбочите. Двамата осъзнавате, че сте създадени един за друг. Някъде в този етап много двойки решават да сключат брак и да създадат семейство.

Етап 3 - Разочарование

Когато всичко изглежда така сякаш няма кой да го разруши, се стига до ситуация, в която единият ще се разочарова. Да, ще развалим прекрасната картина, но се случва. Колкото и да не ви се вярва вашият партньор има недостатъци и се оказва, че нещата не са толкова лесни, както досега. Докато някои двойки го откриват постепенно, при други се случва много бързо. Внезапно започвате да вярвате, че всичко между вас си е отишло и няма начин да спасите тази връзка. Започвате да се питате искате ли да прекарате живота си с този човек?

Етап 4 - Решение

Не всички двойки успяват да заздравят отношенията си. Но когато се случи, си заслужава. След подобна криза всичко става по-лесно. Минете ли през подобен период, осъзнавате, че това, което усещате е истинска любов и за нея си струва да се борите. И да я споделяте. Дори понякога да се ядосвате на партньора си, той може да ви направи най-щастливия човек на земята. Да приемете и да разберете половинката си е в основата на този етап.

Етап 5 - Истинска любов

Колкото по-рано осъзнаете, че вие сте ценни един за друг, след като сте минали през 4-те етапа, толкова по-щастливи ще се почувствате. Вече знаете, че в трудни моменти до вас стои едно истинско и вярно рамо, което няма да избяга при първата трудност. В тази последна фаза вие вече сте семейство и планирате общото си бъдеще. Знайте, че вече имате нещо уникално и ценно!

Приемете нещата, които не можете да промените и осъзнайте, че всички имаме недостатъци. Ако съумеете да ги обикнете ще се превърнете точно в онези двойки, които всички имаме за пример.