За силен имунитет се хранете здравословно, тренирайте редовно и избягвайте цигарите

Прекалено големият прием на захар и наситени мазнини от червеното месо, млечните продукти и други, може да отслаби имунната система. Освен това, ако прекалявате с подсладените газирани напитки и пушите повече от 20 цигари на ден, имунитетът Ви е под сериозен риск.

От момента, в който едно дете се роди, то попада във враждебна среда, в която отвсякъде дебне заплаха от бактерии, вируси, гъбички, паразити, приони, пестициди и други токсини, антибиотици, алергени и много други опасности за крехкия детски организъм. Кърмата осигурява първата защита на бебето от болести, а с течение на времето, детето развива собствени защитни механизми. 

Децата, родени по време на война са изложени и на сериозния фактор стрес. Комплексната отбранителна система работи на принципа, че стимул - реакция. Колкото по-силни са дразнителите от външната среда, токова по-силна е отбраната и обратно.

Децата, които имат домашни любимци са по-здрави

Дете, отглеждано под стъклен похлупак или в стерилна среда на практика няма да има имунитет, тъй като липсват стимулите за развитието на тази система.

Стандартната защитата е относително наследствена, но често може да се постигне чрез различни методи. Например, децата, които имат домашни любимци, са по-устойчиви на атаки от вируси, бактерии и алергии, отколкото децата, които нямат животинче в къщата.

Човешката имунна система е невероятно сложно устроена, състояща се от централни и периферни органи на имунната система. Точно както има много фактори, които повишават имунитета, така има фактори, които го нарушават.

Когато имунната система е слаба (често заради заседнал начин на живот и неправилно хранене), обикновеният грип може да предизвика заболяване с тежки усложнения и дори смърт. Когато имунитетът е силен, дори силна бактериална инфекция може да се преодолее изключително бързо.

Ако полагаме грижи за имунитета си поне колкото половината от грижите ни за маслото на колата си, ще бъдем наистина много по-здрави. За съжаление обаче, малко от нас го правят.

 

Споделете статията с най-близките си хора и им покажете, че сте загрижени за здравето им.