Днес стана ясно, кои са най-популярните българи в социалните мрежи. Очаквано, класацията се оглавява от българския еврокомисар Кристалина Георгиева, тенисиста Григор Димитров и футболиста Димитър Бербатов. И тримата са едни от най-популярните и одобрявани личности не само в страната, но и в чужбина. Това води и до тяхната огромна популярност и във "виртуалния свят'.

Има разбира се и още много други - политици, журналисти, блогъри и общественици.

Организаторите на класацията са от Егоист, ето какво казват те за инициативата си: 

"Да подредиш най-влиятелните българи в социалните мрежи е занимание интересно, но и трудно. Причините са няколко - какво точно е влияние, как се измерва то, кои са меродавните показатели, какво се случва в огромното море на социалните мрежи, което дори най-мощните софтуерни приложения се затрудняват да следят?

Като добавим към това и безкрайните начини да се купува присъствие в социалните мрежи, да се създава фалшива популярност, а също и главоломното нарастване на т.нар. “тролове”, задачата - да откроим най-влиятелните във Facebook, Twitter и Instagram - се оказва колкото интересна, толкова и нелека." - споделят инициаторите на класацията.

"Ще попитате - защо точно Facebook, Twitter и Instagram? Причините са няколко. Първо, това са несъмнено трите най-популярни мрежи в България. Второ, всяка се характеризира с определен тип потребители, които ползват мрежите за конкретни неща, естествено в зависимост от самите социални платформи. Facebook, Twitter и Instagram са по същество социални мрежи, но всяка има конкретна специфика, която донякъде предопределя хората, които ги използват, както и конкретното съдържание, което споделят.

Без каквито и да било предубеждения в началото на годината се заехме с проучването. Водени от любопитство, но и от идеята да откроим - дори донякъде субективно - хората, които създават теми, водят разговори, определят дневния ред и са влиятелни в онлайн пространството" - поясняват още от инициативата.

"За нас това е дългосрочен проект, който не само ни помага да разкрием какво се случва със социалните мрежи в България, но и как се използват, които са активните хора, теми, каузи. Създаването на “Топ 150 най-влиятелни българи във Facebook, Twitter и Instagram” не е самоцелно упражнение, което приключва с публикуването на една класация. Това е интересна и твърде любопитна снимка на развитието на обществото и неговите интереси.

Влиянието не се трупа за един ден, гради се бавно и се променя с времето. То е различно за трите социални мрежи, които изследвахме. В Twitter е по-обективно измеримо, във Facebook и Instagram не е точно така. Сред морето от профили трябва да се има предвид, че влиянието е по-дълбока и сериозна величина от броя на приятелите или последователите на дадена личност в мрежите. Затова всеки профил, който попадна във финалната листа е разглеждан в контекст - на своята работа и позиция в обществото, но и отчитайки характеристиките на съответната социална мрежа.

Даваме си сметка, че проучването може да придизвика критични мнения. Навсякъде по света тези класации предизвикат бурни емоции. Очаквайте следващата година второто издание на проекта. Благодарим на всички, които ни подкрепиха. А на онези, които попаднаха в първото българско проучване за влияние в социалните мрежи, пожелаваме да упражняват влиянието си за смислени и благородни каузи" - завършват инициаторите на класацията.

Ето и пълния списък на победителите

- ТОП 50 -

  1. Кристалина Георгиева
  2. Емил Конрад
  3. Григор Димитров
  4. Николай Младенов
  5. Йорданка Фандъкова
  6. Владимир Каролев
  7. Бойко Борисов
  8. Радан Кънев
  9. Боян Юруков
  10. Иван Бедров
  11. Георги Ангелов
  12. Стилиян Петров
  13. Магдалена Генова
  14. Соломон Паси
  15. Еленко Еленков
  16. Божидар Божанов
  17. Константин Иванов
  18. Пейо Попов
  19. Иво Божков
  20. Томислав Дончев
  21. Боян Георгиев
  22. Гергана Паси
  23. Христо Иванов
  24. Христо Грозев
  25. Жюстин Томс
  26. Рут Колева
  27. Магдалена Малеева
  28. Асен Генов
  29. Василена Вълчанова
  30. Михаил Въжаров
  31. Огнян Младенов
  32. Борислав Киприн
  33. Мина Андреева
  34. Веси Ташева
  35. ЯнаБурер Тавание
  36. Мария Каракушева
  37. Ана Динкова
  38. Десислава Бошнакова
  39. Борислав Кандов
  40. Мария Николова
  41. Меглена Кунева
  42. Крис Георгиев
  43. Богомил Шопов
  44. Николай Бачийски
  45. Валери Шварц
  46. Павел Кунчев
  47. Росица Цанова
  48. Кристиан Владимиров
  49. Страхил Велчев
  50. Станислав Касчийски

- ТОП 50 -

- ТОП 50 -