Чували ли сте за народа, наречен Хунзи, чиито хора се отличават с това, че са вечно усмихнати, здрави, изглеждат младолики, а всъщност живеят по 120 години и раждат дори и когато са на 65? Е, нека ви разкажем малко повече за тях.

Хунзите живеят в планините на Северен Пакистан, като общият им брой е не повече от 87 хил. души, информират от Healthtipsportal. Един от най-интересните факти около този народ е, че някога е имало представители, живеещи до 160-годишна възраст. Хунзите предпочитат вегетарианския начин на хранене - най-много 2 пъти в годината ядат месо, като закуската им е лека и почти не вечерят. Те ядат много сурови плодове и зеленчуци, ядки, разнообразие от зърнени култури (предимно просо, елда и ечемик), бобови растения и малко сирене, мляко и яйца.

 

Хунзите обичат водата. Къпят се дори и когато тя е ледено студена. Те рядко се разболяват, не знаят какво е това тумур и вървят по средно 15-20 км дневно. Те обожават да се смеят, а веднъж годишно, в период между 2 и 4 месеца, не консумират нищо, освен сок от сушени кайсии. Именно навика им да пият от него и да консумират огромни количества от този плод и от ядките (но в по-умерени количества), се смята за нещото, което ги предпазва от най-различни болести и допринася за тяхното дълголетие. Кайсиевите ядки са богати на витамин B-17, който има противоракови свойства.

През 1984 г. медиите пишат за мъж на име Саид Абдул Мобуда, който пристигайки на летището в Лондон, объркал служителите на емиграционното бюро, показвайки паспорта си. Там било написано, че е роден през 1832 г., което значело, че е на 160 г.

За себе си тези енергични и верни хора, казват че са потомци на Александър Велики и неговата армия. Някои от тях са живели още по времето на владенията му и са заселвали селата, които той придобивал.