Великият колумпийски писател почина през април тази година и още в същия ден социалните мрежи бяха залети от "Прощалното писмо" на Маркес. С уговорката за слуховете около този текст и вие, читателите на Dama.bg, имахте възможност да се насладите на истините в него.
 
Напоследък обаче все по-често се появява информация за истинския автор на посланията...
 
 
Ако Бог за секунда забрави какъв съм станал и ми даде малко повече живот, ще го използвам, за да дам най-доброто от себе си. Може би няма да изрека всичко, което мисля, а ще бъде по-внимателен в това, което казвам.” 
 
Въпреки че творбата е подписана с „Ваш приятел, Габриел Гарсия Маркес”, в действителност не той пише този текст, а дори напротив - отхвърля го в интервю, направено преди няколко години.
 
Оригинално озаглавен "La Marioneta" („Куклата”), текстът се приписва на Маркес за първи път през май 2000 г., когато той се лекува от рак и слуховете за предстоящата му смърт, макар и фалшиви, се разпространяват в цяла Латинска Америка. Стихотворението е публикувано с неговото име в испански вестници.
 
Впоследствие става ясно, че поемата всъщност е написана от мексиканския вентролог Johnny Welch и е публикувана за първи път през 1996 година.