Да потърсим адекватната истина по казуса за сметката.

Животинското царство

В цялата природа мъжкият се бори за женската. Хомосапиенсите не остават по-назад, но при тях това трябва да се олицетворява не с кръстосване на рога и блъскане на глави, а с внимание, жестове, уважение, желание и така нататък. Плащането на кафето или вечерята не демонстрира нито щедрост, нито каквито и да е други качества, които реално да са от значение за едни отношения.

Етикет

Традицията повелява мъжът да плаща, защото той е по-силният пол. Само че в наши дни вече не съществува такова понятие като "по-силен пол", освен във фитнеса. Има само силни хора, независимо дали носят поли или панталони. Ето на, Ангела Меркел е канцлер на Германия, а Дилма Русев - президент на Бразилия. Отминали са годините, в които жените са нямали право да гласуват и тяхната "работа" е била да стоят вкъщи, да въртят манджи и да сменят пелени. Съвременната жена има възможност да гради кариера, стига да го иска. И със сигурност не се нуждае от някой, който да й покрива разходите.

Уважение

Когато жената дори не прояви интерес към сметката, това изпраща много грозно послание. Едно крещящо "Моето време е по-ценно от твоето и ти трябва да си плащаш за вниманието ми." Ако тя очаква, изисква и е твърдо убедена, че някой е длъжен да обезпечава финансово присъствието й, то тогава не съм сигурен дали това я прави гейша, компаньонка или античен предмет, който се продава на търг и чака най-щедрия купувач.

Деца и възрастни

Докато тийнейджърите спорят как другия трябва да плати, зрелите хора спорят как те трябва да платят. И това не е продиктувано толкова от разликата в приходите, а от осъзнаването, че чуждото внимание е в пъти по-ценно от безплатната консумация.

Едни винаги ще се обиждат, ако не им платиш, макар че ще симулират желание за участие и ще се надяват да не им се позволи, други ще се обиждат, ако настояваш да им платиш, а трети ще искат да си разделите сметката. За мен лично онова нелепо "дай два, на ти пет, върни ми три" е крайно несериозно.

В крайна сметка кой трябва да плати сметката? Най-логично е да го направи този, който е отправил поканата. А следващият път, ако има такъв, ролите да са разменени. За да няма обидени, сърдити и ясно да се демонстрира, че най-важното в случая е човекът отсреща, а не кой ще си посегне към портмонето.