Тази Коледа ще бъде още по-вкусна и прекрасна! Продължаваме с нашите предложения за традиционни и нестандартни коледни рецепти, които всеки може да приготви бързо и лесно у дома с помощта на София Мел.

Рецепта за 24 порции
  • 1 суха активна мая
  • ½ чаша топла вода
  • 1 и 1/3 чаша мляко
  • 1/3 чаша захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 яйце
  • 5 и ¼ чаши брашно София Мел Класик
  • 1 чаша натрошени орехи
  • ¾ чаша стафиди
  • 1 чаена лъжичка олио
За глазурата:
  • 1 чаша пудра захар
  • 1 супена лъжица мляко
  • ¼ чаена лъжичка ванилия

Начин на приготвяне:

В голяма купа разтворете маята в топла вода и оставете настрани. В средноголям тиган стоплете и разбъркайте млякото, захарта и солта на около 50 градуса. С дървена лъжица разбъркайте млечната смес, прибавяйки яйце и две чаши от брашното, докато се смесят добре. Добавете орехите и стафидите. Разбийте, доколкото можете.

Размесете тестото върху набрашнена повърхност, докато стане гладко и еластично (6 до 8 минути). Оформете го като топка и поставете в леко намазнена купа, обръщайки веднъж, за да може повърхността да поеме от мазнината. Покрийте и оставете на топло място, за да втаса (около час).

След като втаса, размачкайте тестото и го поставете върху набрашнена повърхност, като го покриете и оставите да почине за още 10 минути. През това време намазнете голям лист хартия за печене. Разточете тестото на правоъгълник с приблизителни размери 30x25. Разрежете тестото на 12 кръстосани ленти. Върху подготвената хартия завийте и заплетете заедно 5 от лентите, прищипвайки краищата и втъквайки ги под "плитката". Обърнете и сплетете още 4 ленти и поставете върху първия слой. Направете същото и с последните две. Намажете леко с олио. Можете да подсигурите слоевете с дървени или метални шишчета.

Поставете на топло място, за да набъбне (30 до 45 минути). Печете на 160 градуса за 40-45 минути. Оставете да се охлади и поръсете с глазурата.

За глазурата: В малка купичка смесете пудра захар, мляко и ванилия. Добавете още мляко чаена лъжичка по чаена лъжичка, докато постигнете желаната консистенция.

Да ви е сладко!