Необходими продукти

1 яйце

1 кафена чаша захар

1 кафена чаша олио

1 супена лъжица кисело мляко

1 кафена лъжичка сода бикарбонат

1 чаена лъжичка канела

3-4 супени лъжици мед брашно, колкото поеме за меко тесто

За глазурата: 1 яйчен белтък 1 чаена чаша пудра захар, по желание за слепване: мармалад от сини сливи или шипки

Начин на приготвяне

Яйцето, захарта, олиото, канелата и медът се разбъркват в дълбока, удобна за месене купа. Содата се разтваря в киселото мляко и се добавят към другите продукти. По малко се добавя от брашното, меси се, докато се получи меко тесто (колкото е мека на пипане висулката на ухото). Разточва се с дебелина 3 мм и с формички се изрязват сладки. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути (докато започнат да потъмняват по краищата и леко се уголемят). Когато изстинат, по желание се слепват една с друга еднаквите фигурки с мармалад и се украсяват с глазурата. За глазурата белтъка и пудрата захар се разбиват с миксер, докато се получи гладка лъскава смес. Поставя се в найлонов плик, който се завързва. Отрязва се миниатюрен отвор в единия ъгъл на плика и с изстискване се нанася глазурата. Украсените сладки се оставят за около 20 минути докато глазурата изсъхне. Готовите сладки може да поставите в кутия или да консумирате веднага. Ако престоят един ден, омекват. Трайни са и могат да се съхраняват в кутия или найлонов плик 2-3 седмици.

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук