Необходими продукти

6 ч. ч. брашно

4 яйца

1 ч. ч. кисело мляко

1 ч. ч. захар

1 ч. ч. олио

1 пакетче амонячна сода жълта и червена сладкарска боя

250 г мармалад захар за овалване

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Амонячната сода се разтваря в киселото мляко и се прибавя към разбитите яйца, заедно с 1 ч. ч. от брашното и олиото. Отново се разбърква. Тестото се оставя да почива за около 1 час, покрито с фолио за свежо съхранение. След това към него се прибавя постепенно останалото брашно, докато се получи гъсто тесто.

От тестото се оформят 40 топки големи колкото орех, с намазани с олио ръце. Подреждат се на разстояние една от друга в тава, на дъното на която има пергаментова хартия и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, на най-ниското ниво на фурната, за около 20 минути. След като топките изстинат се слепват по две мармалад.

Сладкарската боя се разтваря в малко студена вода. Сладките се потапят в нея (или се намазват с четка) и след това се овалват в захарта.

Всяка Коледа правим тези сладки и на децата много им харесват. Трябват помощници, защото сладките стават по-вкусни и по-бързо!!!

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук