Необходими продукти:

400 гр. брашно

200 гр. масло (маргарин)

3 жълтъка

100 гр. захар

2 ванилии

настърганата кора от 1 среден лимон

50 гр. смлени орехи

1/2 ч.ч. конфитюр (малинов или друг по желание)

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. коняк (ром)

1/2 ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне

1. Прибавете нарязаното на парченца масло към пресятото брашно и размесете докато се образуват трохи. Добавете жълтъците, захарта, ванилията, лимоновата кора и смлените орехи. Размесете докато се оформи гладко тесто. Завийте го с прозрачно домакинско фолио и поставете в хладилника за 2 часа докато се стегне. Разделете тестото на няколко части. Всяко парче разточете на кора с дебелина 1 см и с форма отрежете четен брой кръгчета.

2. Направете по три малки отвора(или един голям) по средата на половината кръгчета (ако не разполагате с подходяща форма, може да използвате пластмасова капачка от химикал).

3. Изпечете сладките в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути. Намажете целите кръгчета с конфитюр, смесен с лимонов сок и коняк. Поръсете кръгчетата с отворите с пудра захар и ги поставете върху намазаните с конфитюр.

4. Леко натиснете така, че да се покаже конфитюра през отворите. Оставете сладките да престоят 24 часа преди да ги консумирате.

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук