Под всички неприятни емоции са скрити любовта и желанието за близост.

Барбара Де Анджелис

В своята практика получавам много запитвания свързани с преодоляването на конфликтите и трудните ситуации във връзката. Това, което ми помага в моя път на обичането е разбирането, че колкото по-дълбока е една връзка, толкова повече сърцето се отпуска и затворени емоции от миналото започват да се проявяват. Ако си израснала в дом, където изразяването на вътрешния ти свят и чувства, приемането им и обличането им в думи е било рядкост или трудно, то най-вероятно срещаш трудности и при срещата с напрегнати моменти във връзката си с другия, защото точно в тези моменти е най-нужно да изразяваме вътрешния си свят.

Тук съм да ти споделя, че конфликтите са естествени във взаимоотношенията между хората. Те са като бурята в природата. Нужно е да пренасочим енергията си от това да ги потискаме или да се опитваме да бягаме от тях в това да  усъвършенстваме чувствоизразяването си и да дадем пространство на това, което е в дадения момент. Така стъпка по стъпка ще намалим страха си един от друг и ще започнем да се опознаваме и разбираме.

Помни силата на свързването е това, което държи двама души заедно, а не липсата на конфликти. Свързването се подхранва с чувствоизразяване.

Това, което дълбоко осъзнах за себе си и споделям на моите клиентки е, че поводът за конфликта и гневът са на повърхността или са видимата част на айсберга. Иска се смелост да избереш да се гмурнеш малко по-дълбоко и да видиш света под водата, долната част на айсберга. Нужно е да установиш контакт с невидимия вътрешен свят, със света на усещанията и чувствата, да ги поканиш в живота си и да ги изразиш пред другия. Само така връзката ще се задълбочава, обогатява и ще преплита двама ви, а не само единия. Избери да гледаш на конфликтите, като възможност да тренираш своето чувствоизразяване и да се сближаваш с вътрешния си свят и със света на другия.

Предлагам ти една практика, която ме води за ръка в конфликтните ситуации и в резултат се движа към едно по-топло, истинско и дълбоко място в себе си. И когато си позволя да стигна там, виждам по-ясно. Споделям ти, че все още се уча и често си казвам да бъда любяща по пътя. Насърчавам те и ти да бъдеш. Вълшебна формула има и тя е практика, търпение и обич.

Практиката се казва Писмо на чувствата. Ако си начинаеща в процеса е препоръчително да започнеш практиката писмено. Писането дава по-директна връзка с вътрешния ти свят, успокоява, структурира. Препоръчвам ти да избереш последната ти напрегната, конфликтна ситуация с партньор или близък човек и да напишеш Писмо на чувствата. Пътуването към дълбините на айсберга включва 6 стъпки.

Ядосана съм ти, яд ме е, гневно ми е

В тази част дай воля на всички гневни емоции, които са в теб по повод конфликтната ситуация, всичко, което си натрупала в себе си. Позволи си свободно да изразиш гнева си и какво точно те дразни, побърква, отвращава в поведението на другия. Тази част от писмото е нелогична, може би дори деструктивна, но е важно да позволиш да бъдеш честна и да се свържеш с гнева в теб.

Обидно ми е

Когато си изразила изцяло гнева си и си му дала пространство, естествено ще преминеш към по-голяма дълбочина. Време е да споделиш искрено какво те обижда в ситуацията. Често тук се появяват усещания, че не съм важна, че съм пренебрегната, че не съм получила достатъчно: разбиране, подкрепа, обич.

Страх ме е

Изразяване на страха ти, който ситуацията активира. Всички си носим страховете и силата е в това да ги видим, да си опознаем нашите и да се сприятелим с тях.

Споделяне на твоята роля в ситуацията и поемане на отговорност

Тази част от писмото ще се случи естествено, ако си дала израз на гнева, обидата и страха си. Ако ти е трудно да опишеш с какво ти допринасяш за ситуацията, значи не си изразила изцяло гнева, обидата и страха си и се върни обратно. Тук е нужно да бъдеш честна и да погледнеш как ти реагираш в ситуацията спрямо другия. Изрази за какво съжаляваш, за какво не се чувстваш добре в твоята реакция, за какво искаш да се извиниш: думи, поведение или пък липсата им. Бъди чувствителна, къде ти подпомагаш срещата с другия и къде и с какво допринасяш да се отдалечаваш от него.

За мен е важно в нашата връзка; ще се чувствам най-щастлива и спокойна ако усетя, видя, от теб следното поведение

Тази част от писмото е съграждаща. Тук изразяваш как би искала да се развие ситуацията така, че да си щастлива и спокойна. Какво поведение и отношение би искала твоя партньор да има, за да се почувстваш спокойна и обичана. Каква искаш да бъде вашата връзка. Какво е важно за теб. Представи си, че говориш от своето сърце. Бъди смела и в същото време топла в изразяването на важните неща за теб. Дай си право да изразиш своите желания, своята визия за отношенията.

Обичам те, благодаря ти

Тук дай воля на любовта към партньора си. За какво си му благодарна, какво обичаш в него, на какво му се възхищаваш, кои са тези негови качества и поведения, които цениш в него и които подхранват любовта ви и скрепяват връзката ви. На какво се учиш от него, как обогатява вътрешния ти свят.

Важно след написването на писмото е да го дадеш на другия да го прочете на глас. Така той ще извърви пътуването навътре към любовта, срещайки се с гнева ти, обидата, страха и ще бъде готов доста по-спокойно да обсъди ситуацията с теб и може би да сподели своя път.

И помни, ако позволиш на някой да проникне дълбоко в теб, и другият човек ще ти позволи да проникнеш в него или в нея, защото когато позволиш на някой да проникне в теб, възниква доверие. Когато не се страхуваш, и другият става безстрашен.

Ошо

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

П.П  Сподели на близките на сърцето си и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.