Пазарът ни е залят от всякакви продукти. Вече можем да намерим лосион или крем за почти всичко - от отслабване до премахване на бръчките. Всичко това е чудесно, защото дава възможността на заетите дами само с няколко движения да се погрижат за перфектния си вид.

Но рядко се замисляме какво реално има в продуктите ни за красота. Не обръщаме внимание на съставките им, които в повечето случаи дори не знаем какво означават. Не допускайте козметичните продукти да ви вредят повече, отколкото ви помагат. Бъдете информирани за това, с което покривате лицето и тялото си. 

Съставките, които ни състаряват

Едва ли предполагаме, че повечето от любимите ни кремове, лосиони и гелове съдържат емулгатори. И едва ли знаем какво представляват те. Това са съставки, подобни на сапуна, които съдържат мастна и водна основа. Проблемът е, че след като кожата ни е поела полезните вещества, водата отдавна се е изпарила. Този емулгатор остава незасегнат. Той изсушава твърде много кожата, а всеки може да се досети какво се случва, когато кожата е суха - по-лесно и скоростно старее. 
Много био продукти се правят от био емулгатори, какъвто е легитинът. Други продукти, с чиято употреба трябва да внимавате, са цетеарет, цетеарил, стеарат, полисорбат и още редица други.

Продуктите с канцерогенни съставки

Знаете ли какво са парабените? Това са съставки, които удължават срока на годност на козметичните продукти. Такива са метилпарабена, пропилпарабена, етилпарабена, както и бутилпарабена. Те също могат да бъдат изключително вредни за здравето ни, ако ги използваме продължително, а вероятността за това е голяма. 
Те могат да разбъркат напълно хормоните ни. Изследвания твърдят, че тези парабени могат да предизвикат рак на гърдата. Всички сме наясно, че емулгаторите състаряват кожата ни, но дори това не е най-опасното. Техният вторичен продукт - 1,2 диоксанът е дори по-лош, защото може да причини рак, често наричан "човешки канцероген". Маркетингов трик е да не се пише съдържанието му в продукта на етикета, така че дори сега, когато знаеш за вредите от него, няма да можеш да провериш за съдържанието му. Ето някои съставки, които са знак за неговата наличност - всяка дума с наставката "ет", както и думите, завършващи на:  

-оксинол
-полиоксиетилен
-полиетилен
-полиетиленов гликол

Ексфолиантите за лице

Те са създадени да почистват кожата ни в дълбочина. За тази цел в съдържанието им има груби елементи, които целят да махнат мъртвите клетки. Лошото в случая е, че днес в ексфолиантите се слагат не просто груби, а и назъбени частици. При употребата им, тези частички и парченца раздират и режат кожата ни. Това не са видими наранявания, които имат достатъчната големина, за да могат да проникнат бактерии в тях. Те причиняват зачервяване, появата на пъпки и възпаления. При много хора тези възпаления водят до сериозни кожни проблеми. Ако забележите, че ексфолиантът ви предизвиква съмнителни зачервявания, спрете да го употребявате!