От векове насам бюстът е „най-забележимата“ и високо ценена част от тялото на жената. Всеки има различни вкусове – някои харесват по-големите гърди, други по-малки и т.н, но със сигурност обаче, всички харесват стегнат и добре оформен бюст, без значение от неговия размер. За съжаление, с течение на времето поради една или друга причина, бюстът се отпуска и променя своята форма.

В такъв момент повечето жени предпочитат да се възползват от уменията на някой хирург, който да им имплантира силикон или да „повдигне“ бюста им, вместо да положат минимални усилия във фитнес залата, за да запазят хубавата и стегната форма на гърдите си. С изпълнението на няколко прости упражнения със сигурност ще запазите или придадете по-красив вид на бюста си в сравнение с резултата, който бихте постигнали след интервенцията на хирурга.

Разтваряне на гирички встрани

Това упражнение е изключително ефективно, когато става дума за стягане и оформяне на гърдите. Освен това изпълнението му е изключително лесно и бързо ще го научите.

Начин на изпълнение: Легнете по гръб на пейка с 30-градусов наклон. Вземете подходящи гирички, с които бихте могли да направите поне 12 повторения, без да се затруднявате много. Изпънете ръце нагоре, леко свийте лактите и ги заключете. Бавно отпуснете встрани, докато ръцете Ви не станат перпендикулярни на пода, задръжте за секунда и се върнете в изходно положение. Направете 3 серии по 12-15 повторения.

Избутване на машина за гръдни мускули

Гръдната преса предлага много възможности за стягане и оформяне на бюста. Освен това, упражненията върху нея се изпълняват изключително лесно. Предвид начинът, по който е устроена, възможността да сбъркате правилното изпълнение на упражнението е сведена до минимум.

Начин на изпълнение: Седнете на машината и изправете гърба. Препоръчително е да използвате възможно най-широк хват, за да акцентирате по-добре върху натоварването на гръдните мускули. При по-тесен хват, се натоварва повече трицепса за сметка на гърдите. Направете 4 серии по 10 повторения.

Железен кръст

Железния кръст спомага за стягането на „големия гръден мускул“. Изпълнението му е изключително просто и лесно.

Начин на изпълнение: Вземете двете ръкохватки, пристъпете една крачка напред, леко се наведете и съберете ръцете пред тялото. Бавно отпуснете ръцете встрани, докато не достигнат нивото на раменете, задръжте за момент и бързо ги съберете пред тялото. Направете 4 серии по 10-12 повторения.

Разтягаща поза Делфин

Позата „Делфин“ е много добро упражнение за разтягане, което ще позволи на мускулите Ви да се освободят от умората, която се е натрупала в тях след тежките натоварвания, на които сте ги подложили. С правилно разтягане до голяма степен ще предотвратите „мускулната треска“, която би могла да Ви споходи на следващия ден.

Начин на изпълнение: Застанете в колянна опора, като коленете Ви трябва да бъдат разположени под таза. Поставете предмишниците си на пода – успоредни една на друга. Лактите трябва да бъдат разположение точно под раменете. Повдигнете дупето нагоре с помощта на коленете, без да отлепвате предмишниците си от пода. Задръжте в тази позиция между 15 и 60 секунди, в зависимост от възможностите си. Повторете това няколко пъти в края на тренировката си.

За стегнат и добре оформен бюст е добре да се храните правилно. Избягвайте рязкото отслабване или пълнеене. Освен това, опитвайте се да не спите по корем и да не се печете на слънце без горнище, което също оказва негативен ефект върху бюста.