Кърт Вонегът е американски писател, романист и сатирик, който се изявява и в сферата на изобразителното изкуство. Той е от хората, за които реалността бива съпоставяна с фантастични антиутопии, а пътуванията във времето и пространството за неговите герои са абсолютно достъпни. 

"Да пием за всевишния - най-мързеливия човек в града."

"Попитах я веднъж дали е търсела утеха в религията, докато е била в лагера.
- Не - отвърна тя. - Знаех, че бог не приближава такова място. Знаеха го и нацистите. Това ги правеше безкрайно нагли и безскрупулни. В това беше силата им. Разбираха бога по-добре от другите. Знаеха как да го държат надалеч."

"Нищо в живота на човека не може да бъде по-натрапчиво от войната, от войната, от войната."

"Тя беше убедена, и според мен с пълно право, че всички човешки същества са лоши по природа - мъчителите, жертвите и равнодушните наблюдатели. Те могат само да създават безсмислени трагедии, каза ми тя, защото не им достига интелигентност да осъществят доброто, което искат да извършат."

"Трябва да изтъкна, че рядко съм срещал немец, който да се натъжи от разрушената си родина. Той ще ви говори неизменно за балистиката, причинила разрушението." 

"Младежта все още не съзнава очевидната невъзможност да се осъществи разоръжаване и икономическо равенство в световен мащаб. Изглежда, това е грешка на новия завет." 

 

"И дори сега, на изпълнената с тъга възраст шейсет и шест, усещам отново коленете ми да се разтреперват от вълнение, когато срещна някой, който още смята за възможно на земята да се възцари едно единствено голямо, щастливо и мирно семейство - семейството на Човека."

"Тогава вярвах, че богатият човек трябва да опознае мястото, откъдето идват парите му. Съвсем младежка мисъл. Голямото богатство трябва да се приема безусловно или изобщо да не се приема." 

"Наскоро се бях сгодил с цел брак, защото си мислех: „Коя друга освен съпруга би спала с мен?"

 

"Щом работиш за доброто на човечеството, компетентен си по всичко - такова убеждение се ширеше на времето." 

"Така напълно се бе предал на утешението, което предлага религията, че бе станал кретен." 

'Щом някоя страна загуби свободата си, Съединените щати веднага ще довтасат да й я възвърнат." 


"Най-първото, на което учат студентите в Харвард, е как да спазват всички закони и пак да бъдат най-големите престъпници на своето време."

 

"Историята е поредица от изненади. Тя може само да ни подготви да не бъдем изненадвани отново и отново."

"Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш."

"Научна фантастика - това са комикси без картинките."

"Хората те оценяват най-пълно, когато положат цветя на гроба."