Топлото време означава, че е време да преминем от горещо към студено, или така нареченото айс кафе. А специално за дните, в които се нуждаете от допълнително освежаване, сме ви приготвили няколко уникално сладки и енергизиращи рецепти, които със сигурност ще ободрят деня ви.

Long Island Iced Coffee

Ето, че вече имаме любимият на всички Лонг Айлънд и под формата на следобедна или дори обедна напитка. Подчертаваме, че тази рецепта е изключително освежаваща, но и малко силна, затова ако прецените може да премахнете една от алкохолните съставки.

Съставки:

  • 1 супена лъжица тъмен ром
  • 1 супена лъжица водка
  • 1 супена лъжица джин
  • 1 супена лъжица уиски
  • 1 супена лъжица ликьор Tia Maria (или друг подобен по избор)
  • 2 супени лъжици сок от лайм или лимон
  • студено кафе
  • резен лимон за декорация

Рецепта:

  • Вземете висока чаша и сложете 3-4 купчета лед;
  • В шейкър изсипете алкохолните напитки и лимоновия сок и разбъркайте. (Ако нямате шейкър, в друга чаша или купичка внимателно разбъркайте до получаването на еднородна субстанция). Прехвърлете в чашата;
  • Прибавете и студеното кафе. Декорирайте с резена лимон;

Бележка:
Този рецепта е без кола, но при желание или ако ви се струва силно, може да добавите малко.

Бразилски коктейл-кафе

Всеки от нас добре познава качествата на горещото бразилско кафе - наситен цвят, неповторим аромат и незабравим вкус. Но защо да спираме до тук? Ефектът му, е също така осезаем дори и когато е поднесено студено…

Съставки:

  • 50 до 60 мл експресо (направете и го оставете да се охлади)
  • 3 супени лъжици ром (по избор светъл или тъмен)
  • 2 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
  • канела
  • канелена или шоколадова пръчица за декорация

Рецепта:

  • В чаша поставете 2-3 купчета лед;
  • В шейкър разбийте еспресото, рома и кондензираното мляко. (Ако нямате шейкър, в друга чаша или купичка внимателно разбъркайте до получаването на еднородна субстанция). Прехвърлете;
  • Декорирайте с канелата;
  • Поставете канелената/ шоколадовата пръчица и сервирайте;

Карамелено руско кафе

Ако сте почитателки на руското кафе, то сме сигурни, че и тази напитка бързо ще се превърне в една от любимите ви.

Съставки:

  • 30 мл експресо
  • 60 мл водка
  • 30 мл ликьор 
  • 15 мл мляко и 15мл течна сметана
  • карамел (количество по избор, в зависимост от това колко сладко искате да бъде)

Рецепта:

  • Във висока чаша поставене лед (количество по избор);
  • В шейкър сложете експресото, водката, ликьора и млякото. Разбийте. (Ако нямате шейкър, в друга чаша или купичка внимателно разбъркайте до получаването на еднородна субстанция). Изсипете при леда;
  • Добавете сметаната;
  • Декорирайте с карамел (количество по избор);
  • Сервирайте;

Кафе Маргарита

Прибавете шот текила към вашето кафе и ще видите как ефекта му се усилва двойно. А ако е бил тежък ден, защо не и повече?

Съставки:

  • 2 шота текила (при желание може и повече)
  • 100 - 120 мл кафе
  • Цитрусов сироп - колкото да допълните чашата
  • 2 щипки какао, канела и захар
  • Портокалова кора и канелена пръчица за декорация

Рецепта:

  • Смесете какаото, канелата и захарта;
  • Оваляйте горният край на чашата в получената смес;
  • Сложете 3-4 кубчета лед;
  • В шейкър смесете текилата, кафето и сиропа (Ако нямате шейкър, в друга чаша или купичка внимателно разбъркайте до получаването на еднородна смес);
  • Изсипете при леда;
  • Декорирайте с портокалова кора и канелената пръчица;
  • Сервирайте.

Фрапе коктейл

Току-що направихме фрапето още по-вкусно и примамливо!

Рецепта:

  • Напълнете половин формичка за лед с кафе и поставете във фризера
  • 150 мл. кафе
  • 40 мл. ликьор Франджелико 
  • 30 мл течна сметана (или 15мл течна сметана и 15 мл прясно мляко)
  • 2 щипка захар или ванилия по избор

За декорацията:

  • Бита сметана
  • Какао
  • Шоколадови пръчици или течен шоколад (по избор)

Рецепта:

  • Сварете кафе и го оставете да изстине;
  • В голяма чаша добавете леда и налейте изстиналото кафе;
  • Добавете ликьора, течната сметана и захарта. Разбъркайте;
  • Декорирайте като сложите първо битата сметана, след това какаото и течният шоколад.

Карамелено фрапе в руски стил

Едва ли някога ще се върнете към обикновеното руско кафе, веднъж щом опитате това.

Съставки:

  • Лед
  • 40 мл. водка 
  • 30 мл. ликьор
  • 30 мл. канелен сироп
  • Бита сметана

За канеления сироп:

  • 50 мл. вода
  • 50 мл. захар
  • 1 канелена пръчица (или канела на прах)

Рецепта:

  • В дълбок тиган изсипете водата, захарта и канелата. Намалете котлона на средна температура. Разбъркайте докато сместа леко се сгъсти;
  • Оставете да изстине;
  • В чаша поставете лед;
  • Добавете съставките в реда, в който за изброени, като след всяка леко разбърквате с лъжичка;
  • Сервирайте;