Този ден се чества на 1 юни в много страни по света и е един от най-старите международни празници. Той води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се през 1925 г. За съжаление, не е запазена категорична информация как и защо е била избрана именно датата първи юни. Приема се, че има връзка с това, че именно на този ден, същата година, тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.

Първото официално международно честване на Деня на детето е било 25 години по-късно, чак през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света, включително и в България.

В доста държави обаче Денят на детето се празнува на различни дати, а ООН и ЮНЕСКО през 1954 година обявяват 20 ноември за Световен ден на децата.
Независимо в кой ден от годината се чества, този празник винаги носи много положителни емоции и е повод да зарадваме децата си с подарък или тържество.

Тази година ЛИДЛ България също поднася своя подарък на малчуганите – на 1 юни в София ще бъдат открити две нови детски площадки, които ще се изпълнят с много смях и щури игри.

Децата и техните родители ще бъдат зарадвани с безплатни ателиета и работилници, както и с театрална постановка, много подаръци и изненади. В рамките на празника са предвидени Ателие за гримиране, Работилница за приложни изкуства, Зона за батут и Рибарски кът.

Зоните за игра на децата се намират в кв. „Младост 4“, „Сухото дере“ (на ъгъла на улици „Самара“ и „Филип Аврамов“) и в район „Възраждане“, ж.к. „Зона Б-5“ (между жилищни блокове №5 и №6).

Програма

кв. „Младост 4“, "Сухото дере" (на ъгъла на улици „Самара“ и „Филип Аврамов“)

10:00 – 11:00 - Ателие за гримиране;
Работилница за приложни изкуства;
Зона с батут; Рибарски кът
11:00 – 11:45 - Театрална постановка
„Магьосницата от килера”
12:00 – 13:00 - Ателие за гримиране;
Работилница за приложни изкуства;
Зона с батут; Рибарски кът

Район „Възраждане“, ж.к. „Зона Б-5“ (между жилищни блокове №5 и №6)

16:30 – 17:00 – Ателие за гримиране;
Работилница за приложни изкуства;
Зона с батут; Рибарски кът
17:00 – 17:45 – Театрална постановка
„Магьосницата от килера”
18:00 – 19:00 - Ателие за гримиране;
Работилница за приложни изкуства;
Зона с батут; Рибарски кът