Любка Биаджони ще се включи в прощалния концерт на Хосе Карерас, който ще се състои на 3 декември в зала 1 на НДК, не само със собствения си оркестър “София Симфоникс”, но и като диригент. Баронеса Цу Гутенберг ще дирижира увертюрите по време на историческото събитие, с което ще отдаде почит на един от най-големите гласове в оперната музика на всички времена.

“София Симфоникс” беше избран специално от Маестро Давид Хименес, който ще дирижира останалата част от концерта в София. Племенникът на Карерас пристигна в столицата ни в края на юни, за да избере оркестъра, който ще акомпанира великия тенор.

Събитието е част от прощалното турне “A Life In Music” на един от легендарните Трима тенори, с което той ще се сбогува с многобройните си почитатели. Освен “София Симфоникс Оркестра”, в концерта ще се включи и световноизвестно сопрано, което обаче все още се пази в тайна от организаторите Жокер Медия и Moko Solution.

“София Симфоникс” е създаден през 2013 г. от Любка Биаджони и има за цел да показва високото изкуство на българските музиканти в чужбина. Според баронесата родните инструменталисти са на много високо ниво, което по нищо не остъпва на другите европейски оркестри и трябва да бъде показвано по цял свят. Първият голям успех е преди две години в Германия с “Травиата” на фестивала Класик ам Зее. През 2014 г. прави с голям успех изключително трудна програма с Рихард Щраус и Берлиоз на Херенхимзее Фестшпиле, след което гостува в Класик ауф дер Бург в Кулмбах. През 2015 г. хорът и оркестърът на “София Симфоникс” се представят пак в амбициозен проект: в Херенхимзее Фестсшпиле е поставена операта “Манон Леско” с огромен успех. Също така вече за втора година оркестърът прави в Байройт детски образователни концерти, на които се представят и творби на български композитори.

Прощалният концерт на Маестро Хосе Карерас в София ще се състои на 3 декември в Зала 1 на НДК. Билетите за концерта са на цени от 80 до 200 лв и могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim в цялата страна и online ТУК, както и на касите на НДК. Организатори на събитието са Жокер Медиа и Moko Solution.