В Световния ден на една от най-любимите и консумирани напитки в световен мащаб, ви предлагаме няколко любопитни факта за нея, които може би досега не сте знаели:

В Тибет към чая добавят мляко от тибетски як, сол, масло и дори запържено брашно.

В Бирма правят салата от листата на чаеното дърво.

Най-странен е начинът на приготвяне на чаените листа в Монголия, където се вари с ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина.

В Япония пък на почит е чаената церемония, която всяко момиче трябва да знае. Любопитен факт е, че обучението трае цели три години, като през цялото това време момичето получава различни майсторски степени.

В Русия за сваряването на чая се използват специални самовари, които присъстват във всеки дом. Напитката се подслажда с мед, плодово сладко или захар.

Чаша черен чай, съдържа половината количество кофеин, което се съдържа в чаша кафе.

Добавянето на мляко към чая, всъщност го прави по-силен.

Чаят е втората по-популярност напитка в света, след водата.

Всеки ден, средно 2 милиарда жители на Земята пият чай.

Чаената торбичка е била изобретена в началото на 20-ти век, по случайност.

Всеки англичанин консумира над 4 килограма чай годишно.

Една трета от световния добив на чай се добива в Индия.

Основния конкурент на Индия в производството на чай е Шри Ланка.

Обучението за извършване на традиционната японска чаена церемония продължава три години.

В Шри Ланка на почит е ароматизираният чай. Основните вкусове се предпочитат там са ягода, манго, вишна и шоколад.

В Индия пък напитката се смесва с мляко, като към него се добавят подправките канела, карамфил и джинджифил.