Собствена държава си основа българският бизнесмен Владимир Баланов. Намира се на плаващ остров в Тихия океан, на около 16 000 км от България и 1000 км северно от Нова Зеландия. Площта ѝ е 27 хил. кв. км, или колкото Белгия, и всъщност се намира на плаващ остров, образуван от пемза при изригването на подводен вулкан.

“Две години опитвах да присъединя острова към България, предлагах го и на Европейския съюз. Нито един чиновник не се развълнува и реших, че ще направя собствена държава”, разказа пред “24 часа” Владимир Баланов. Българското външно министерство отхвърли искането му да присъедини острова, който е собственост на негова фирма, към страната, защото на него нямало местни жители.

Всъщност правилното обръщение към него вече е княз Владимир Баланов, тъй като новата държава е княжество. Казва се Нова Атлантида и засега има 3-ма жители - князът, съпругата му Галина и синът Йордан. Намерен е обаче вицепремиер и четвърти поданик - шефът на “Менса” в България Христо Радков.

Баланов избрал монархията като форма на управление, за да избегне възможността да бъде свален на купени избори, ако Нова Атлантида е република.