Специална поредица на Dama.bg представя някои от най-вдъхновяващите и изгарящи любовни писма в историята, написани от велики мъже. Нека ви вдъхновим с чистата и неподправена любов на Марк Твен

До Ливи, за нейния 30-ти рожден ден,
Хартфорд, 27 ноември, 1875

Скъпа Ливи,

Изминаха 6 години, откакто постигнах първия успех в живота и спечелих теб, и 30 години, откакто провидението подготви почвата за това щастливо събитие, като те изпрати на този свят. Всеки ден, изживян с теб, прави още по-сигурно убеждението ми, че никога не ще пожелаем да бъдем разделени един от друг и че едва ли някога ще можем дори да си представим, че бихме съжалявали за избора си да сме заедно. Днес си ми още по-скъпа, мое дете, отколкото преди една година на същия ден – израснала си и си ми по-мила от първия от тези рождени дни, прекарани заедно, и не се съмнявам, че чувствата ми ще продължават да се развиват така.

Нека да погледнем напред към идващите рождени дни, към нарастващите години и посивелите коси, без страх и без тъга, с доверие, че любовта, която носим един към друг, ще бъде достатъчна да ги направи благословени.

И така, преливащ от любов към теб и нашите дечица, нека този ден ти донесе майчината благодат и достойнство, съпътстващи трите десетилетия!

Винаги твой,
С.Л.К.

- Марк Твен е литературният псевдоним на Самюел Лангхорн Клемънс. През 1868 г. той се влюбва в Оливия (Ливи) Лангдън. Сключват брак през 1870г. Марк и Ливи имат щастлив брак и 4 деца; за съжаление, първият им син умира още като бебе, а две от дъщерите им доживяват едва до двайсет години. Ливи умира през 1904 г., а писателят е безутешен до края на живота си. Мъкъта от загубата на любимите му хора се отразява на по-късното му творчество. Марк Твен умира на 21 април 1910 г, обичан и уважаван от цялата световна литературна общност.

Можете да откриете това и още писма от велики мъже в книгата

„Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже”

Издателство "Кръгозор"

Превод на Паулина Мичева

Цена: 19.90 лв.