Специална поредица на Dama.bg представя някои от най-вдъхновяващите и изгарящи любовни писма в историята, написани от велики мъже. Научете повече за бурната любов на Наполеон и Жозефина

До Жозефина в Милано
Изпратено от Верона, 13 ноември 1796

Не те обичам вече; напротив, ненавиждам те. Ти си ужасна, много непохватна, много глупава, истинска Пепеляшка. Не ми пишеш въобще, не обичаш своя съпруг; знаеш какво удоволствие ми доставят писмата ти и въпреки това не си ми драснала дори случайно няколко реда.

Какво правите толкова по цял ден, мадам? Какви са тези толкова важни дела, които ви ангажират и отнемат времето, през което бихте могли да напишете писмо на своя прекрасен любим? Какво влечение е угасило и отблъснало настрани любовта, нежната и постоянна любов, която му обещахте? Кой е този изумителен нов любовник, който ви е погълнал изцяло, завладял е дните ви и ви пречи да мислите за своя съпруг? Жозефина, внимавайте, в някоя прекрасна нощ вратата на спалнята ви ще се отвори и там ще бъда аз.

Наистина, притеснявам се, моя скъпа приятелко, че не получавам новини от теб; напиши ми бързо четири страници и сподели тези прекрасни неща, които изпълват сърцето ми със страст и наслада.

Надявам се не след дълго да те притисна в прегръдките си и да те обсипя с милиони изгарящи целувки, палещи като слънцето на екватора.

Бонапарт

- Императорът на Франция се жени за Жозефина дьо Боарне през март 1796 г. Запознава ги приятелят му граф Пол Бар – 32-годишната Жозефина тогава е негова любовница, но скъпите й капризи му дотежават и той се надява Наполеон да се влюби в нея. Жозефина е обедняла аристократка с две деца от предишния си брак. Не след дълго става ясно, че нито той, нито тя са били верни по време на брака си. Екстравагантностите й са били чести поводи за скандали между двамата, но той наистина е бил влюбен в съпругата си. Развеждат се през 1810 г.

Можете да откриете това и още писма от велики мъже в книгата „Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже” на издателство "Кръгозор" в превод на Паулина Мичева