Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

 “Здравейте,г-жо Ненкова! Наскоро се разделих с приятеля си, ако мога да го нарека така. Все още не мога да го преодолея. Разделихме се по негово желание, но ми е много объркано и не мога да разбера причината. Постоянно мисля за раздялата ни. Той с мен почти не споделяше, споделяше повече с други жени и с една моя приятелка. С нея е споделил, че преди 8години е имал връзка, която е продължила 8 години, но са се разделили и сега, с която и да започнел връзка, не се получавало, защото не били като бившата му приятелка от преди 8 години. Бяхме 8 месеца заедно, но през цялото време все аз бях виновна за нещо и през тези 8 месеца се разделяхме и събирахме по негово желание. Последната ни раздяла завърши със скандал и заплахи по телефона. Причината, която той изтъкна за раздялата ни, е че се е опитал да се получи нещо между нас, но не се е получило. Аз лично мисля, че това не е причината. Когато се чухме за последен път по телефона, се опитах да поговорим като зрели хора и да се изясним, но не се получи тъй като той само се караше. Моля посъветвайте ме какво да направя и как отново да поговоря с него.”

Д.

Здравейте, мила Д.!

Да, любовта е едно от най-сериозните предизвикателства в живота ни и сигурно винаги ще бъде така. Истинската близост с другия винаги започва от близостта със самите нас. Обикновено, когато сме във връзка, ние се обръщаме изцяло към партньора отсреща и много малко се вглеждаме в себе си, а това ни обрича на очакване и зависимост. В общуването с другия ние срещаме много трудности. Ако приемем, че те на са случайни и потърсим смисъла и посланията, които те носят в живота ни, ние можем да ги превърнем в трамплин към по-дълбокото опознаване и разбиране на другия, на себе си, на живота като цяло.

Предизвикателството, което близостта с другия отправя към нас, е покана за опознаване и разбиране на самите нас. Това предизвикателство ни призовава да се научим сами да отговаряме на нуждата си от любов, разбиране, приемане. Не е лесно да се научим да избираме това, което е добро за нас, и да изоставим това, което ни кара да страдаме. Повечето от нас изпитват странна привързаност към нещата, които ни рушат и ни карат да се чувстваме зле, вместо да се стремим и да избираме най-доброто за живота си.

Да не забравяме, че не можем да обичаме другия, ако не обичаме себе си. А да обичаме себе си означава да бъдем добри за себе си, да се отнасяме добре със себе си, да си дадем шанс вместо постоянно да се критикуваме и да си предявяваме безброй и завишени изисквания.

Когато живеем в любов към това, което сме, вместо постоянно да търсим липсващото ни, ние установяваме онази специална връзка с това, което в суфизма се нарича „вътрешния любим”. Когато осъзнаем, че любовта е в нас, а не извън нас, когато поемаме отговорност към самите себе си, то тогава преставаме да сме жертви. И тогава, оглеждайки се около себе си, осъзнаваме, че любовта, която постоянно търсим, е в нас и навсякъде около нас. И това осъзнаване ни дава спокойствието, че не можем да я загубим. Да, ние не можем да загубим любовта, защото тя е навсякъде около нас. Просто трябва да се научим да я разпознаваме в нейните разнообразни форми и да я приемаме.

Мила Д., успехът на всяка връзка е в това да се говори открито, но от Вашето писмо става ясно, че на този етап това е трудно да се случи. Предлагам Ви разговорът, който искате да се състои с Вашия приятел, да го проведете със себе си. Отделете си достатъчно време и останете сама, налейте си чаша чай, ако имате нужда, можете да си записвате на лист. Задайте си важните въпроси за Вашата връзка: „Защо искам да съм с този човек? Как се чувствам с него? Той кара ли ме да се смея? Прави ли ме щастлива? Как се чувствам, когато си представям бъдещ съвместен живот с него?” Предполагам, че ще има и други въпроси, които са важни за Вас. Опитайте се отговорите Ви да са наистина честни, все пак това е разговор със самата Вас. Когато намерите ВАШИТЕ отговори, сигурна съм, че ще знаете точно какво искате да се случи и как да го осъществите.

Желая Ви успех!